latinica  ћирилица
20/04/2017 |  13:20 ⇒ 15:18 | Autor: RTRS

Gostić: Smijeniti rukovodstvo Toplane u Doboju

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Doboj Uroš Gostić očekuje da bude preispitana odgovornost rukovodstva Gradske toplane zbog odluke da ne produži sezonu grijanja, uprkos niskoj temperaturi.
Uroš Gostić - Foto: nezavisne novine
Uroš GostićFoto: nezavisne novine

Gostić kaže da to predstavlja direktan udar na građane, koji će biti primorani da koriste alternativna sredstva za grijanje.

"Gospoda iz Gradske toplane držala su se samo jedne strane zakona, pa su 16. aprila isključili grijanje, ugasili kotlove. To nisu smjeli da rade, s obzirom na to da je temperatura bila ispod nivoa na kojem su obavezni da griju. Temperatura pada iz dana u dan, a građani nemaju grijanje", napomenuo je Gostić.

On je rekao da je dobojski SNSD danas na konferenciji za novinare izrazio nezadovoljstvo takvom odlukom rukovodstva Gradske toplane i najavio da će o tome biti riječi na sjednici gradske Skupštine u ponedjeljak, 24. aprila.

Gostić kaže da odgovorni u Toplani zaslužuju da budu smijenjeni i zbog činjenice da su preduzeće doveli u situaciju da nema zaliha energenta.

Direktor Gradske toplane Zdravko Petrović rekao je da su sezonu grijanja završili u nedjelju, 16. aprila, u skladu za zakonskim uslovima, i neće potpaljivati peći uprkos zahlađenju i snježnim padavinama.

On je pojasnio da je potpaljivanje peći koje kao energent koriste lignit komplikovan i skup proces, te da je, prema planu održavanja Toplane, već počelo hemijsko čišćenje kotlova da bi se pristupilo remontu.

Petrović je rekao da je protekla sezona bila rekordna u potrošnji lignita, potrošeno je 45.000 tona, da u zalihama imaju količinu za svega dva dana grijanja, a potpala peći zahtijeva veliku količinu ovog energenta.

Gradska toplana Doboja snabdijeva 8.500 korisnika i grije 525.000 metara kvadratnih površine.

Izvor: SRNA