latinica  ћирилица
20/04/2017 |  13:22 ⇒ 16:56 | Autor: RTRS

Vučić: Da sam nešto rekao o ujedinjenju Srba u regionu, "visio" bih na jarbolu u Briselu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da izjave o ujedinjenju svih Albanaca na Balkanu ne doprinose dobrim odnosima i zamolio političare u regionu da se uzdrže od takvih izjava.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za štampu rekao da je to reagovanje Srbije na izjavu albanskog premijera Edija Rame i istakao.

"Da sam ja izjavio nešto o ujedinjenju svih Srba u regionu, okačili bi me u Briselu umesto zastava koje tamo stoje".

On je poručio da srpski državni zvaničnici neće nikoga da vrijeđaju, prijete, niti da išta slično izgovaraju jer Vlada Srbije razmišlja, prije svega, o ekonomskom napretku Srbije.

"To ostaje samo u domenu želja. Molimo da sa takvim izjavama ne izlaze u javnost zato što to ne doprinosi ni dobrim odnosima u regionu, ali ni stvaranju atmosfere saradnje i zajedničkog rada na važnim projektima", rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije

Vučić je ukazao da je za ekonomski napredak posebno važno odgovorno ponašanje u regionu i da "ne zna zašto svima pada na pamet da pričaju o promenama granica i sukobima".

"Јedino što molim Evropsku uniju je da daje jasne stavove i sudove o onome što se oko nas dešava, jer da sam ja izjavio da očekujem ujedinjenje celokupnog srpskog naroda svuda na zapadnom Balkanu mislim da bi me okačili u Briselu umesto neke od onih zastava tamo", rekao je Vučić.

On smatra da za razliku od njega "neki mogu da izgovaraju šta hoće, a odgovor EU, nažalost, gotovo je nemušt".

"Јa ih samo molim da jasno stave do znanja šta je poželjna politika. Što se mene tiče ne treba nam to zbog toga da se žalimo učiteljici da reaguje, jer mi svoje ponašanje nećemo da menjamo i pozivamo na ujedinjavanje ni razjedinjavanje. Pozivaćemo samo na rad, ozbiljnost, posvećenost, odgovornost. To je naša politika", rekao je Vučić.

On je poručio da Vlada Srbije neće nikakve sukobe i ne želi da kreira ništa novo sem nove vrijednosti u ekonomiji i voljela bi da i svi drugi u regionu rade na tome.

Vučić je istakao da će Vlada Srbije zato nastaviti da još više insistira na stvaranju jedinstvenog tržišta na zapadnom Balkanu, "jer smatra da je to jedini mogući lek za sve pretnje i priče".

"Јer, jasno je da su pretnje. Ne možete da ostvarite ujedinjenje svih Albanaca bez sukoba sa nekoliko država u regionu. Tu nije samo Srbija u pitanju, nego i Makedonija, tu je još nekoliko država, bar još jedna ili dve", rekao je Vučić.

Premijer Srbije podsjetio je da se danas živi u eri modernih tehnologija društvenih mreža i zamolio političare u regionu da vode računa šta izjavljuju, jer to "nisu izjave koje se čuju na jednom mestu, nego se lako prošire".

"Onda je teško posle toga govoriti o prijateljstvu, ako imate sa jedne strane najavu podizanja tužbe za genocid i sa druge strane najavu ujedinjavanja svih Albanaca", rekao je Vučić.

Izvor: SRNA/RTS