latinica  ћирилица
20/04/2017 |  14:20 | Autor: RTRS

EU pozvala vlasti u Prištini da vrati zemlju Visokim Dečanima

Kancelarija EU u Prištini pozvala je vlasti samoproglašenog Kosova da, bez odgađanja, sprovedu odluku tamošnjeg Ustavnog suda kojom se potvrđuje pravo vlasništvo Manastira Visoki Dečani na 25 hekatara zemljišta.
Manastir Visoki Dečani (Foto: Wikipedia/IsmailGagica) -
Manastir Visoki Dečani (Foto: Wikipedia/IsmailGagica)

Ukazano je da je EU zabrinuta zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda koja je donesena 20. maja 2016. godine, a odnosi se na spor u vezi sa vlasništvom zemlje u Dečanima.

"Odluke najvišeg pravnog organa /samoproglašenog/Kosova su konačne i moraju se sprovoditi. EU poziva vlasti na svim nivoima da pokažu poštivanje za vladavinu prava kao osnovnog demokratskog načela. Odluka treba da bude sprovedena u potpunosti bez odgađanja", navedeno je u saopštenju Kancelarije EU u Prištini.

EU je istovremeno osudila sve akcije koje bi blokirale pristup ili na drugi način remetile život u Manastiru Visoki Dečani, prenose beogradski mediji.

Reagovanje iz EU je uslijedilo nakon što su predstavnci društva albanskih istoričara "Ali Hadri" u Dečanima najavili blokadu prilaza Manastiru Visoki Dečani ako do 21. aprila Vlada u Prištini ne odbaci odluku Ustavnog suda o potvrđivanju prava vlasništva manastira nad svojim imanjem.

U proglasu društva istoričara od prije 10 dana, osim ultimatumom, prijeti se i eskalacijom bezbjednosne situacije u Dečanima. "Ako dođe do eskalacije, ona neće biti naša odgovornost", poručili su iz albanskog društva.

Izvor: SRNA