latinica  ћирилица
20/04/2017 |  14:57 | Autor: RTRS

Đurić: Pokušaj izazivanja novih tenzija i sukoba

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da, u trenutku kada se zvecka izjavama o prekrajanju granica i stvaranju fašističke "velike Albanije" na teritoriji Srbije, pominjati bilo kakvu mogućnost formiranja takozvane vojske Kosova, suprotno Rezoluciji 1244, predstavlja pokušaj izazivanja novih tenzija i sukoba.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

On je naglasio da se Srbija oštro protivi formiranju takozvane vojske Kosova, što je suprotno i mandatu Kfora i Ustavu Srbije, te da tako nešto ne bi dobro donijelo ni Albancima, ni Srbima.

Đurić je, obraćajući se na Ambasadorskom forumu o aktuelnom stanju u dijalogu Beograda i Prištine, rekao da je taj proces danas u krizi zbog činjenice da na briselskom stolu nije ono čemu se Priština nadala - priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, što je, najblaže rečeno, nerealno očekivanje.

On je dodao da Beograd briselski dijalog posmatra kroz prizmu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, koja ne dovodi u pitanje državnu cjelovitost Srbije.

"Možemo razgovarati o svim aspektima uređenja odnosa Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, stvaranju uslova za demokratizaciju društva u našoj južnoj pokrajini, koegzistenciji institucija Srbije i privremenih organa samouprave u Prištini na smislen i produktivan način. Međutim, status Kosova i Metohije nije tema o kojoj se razgovara u okviru dijaloga", istakao je Đurić.

Nakon obraćanja na forumu u Beogradu, Đurić je rekao novinarima da je sa 40 izaslanika stranih zemalja, među kojima su i one koje su priznali nezavisnost samoproglašenog Kosova, razgovarao o tome zašto Srbi treba da imaju više prava nego danas, zašto Priština ne sprovodi dogovoreno.

On je napomenuo da do sada nije čuo odgovor na pitanje šta će EU učiniti da primora Prištinu da sprovodi pregovore, niti kada se može očekivati da prištinska delegacija nastavi dijalog sa Beogradom.

"Mi na šta se obavežemo to i sprovedemo. Spremni smo, zbog položaja Srba na Kosovu i Metohiji, da pregovore nastavimo što pre", poručio je Đurić.

On je rekao da je na forumu govorio i o opasnostima ideje "velike Albanije" i prelivanju nestabilnosti na niz država u regionu, te da bi formiranje bilo kakve ilegalne oružane formacije na teritoriji Srbije predstavljalo prijetnju za bezbjednost u cijelom regionu.

Komentarišući izjavu specijalnog izaslanika EU za Kosovo Natalije Apostolove, koja je rekla da dijalog rezultira prijemom privremenih institucija u različite međunarodne organizacije, Đurić ističe da ona ili nije dovoljno upoznata o tome šta je njen mandat ili je saradnici nisu upoznali o tome šta je predmet pregovora.

"/Samoproglašenom/ Kosovu i Metohiji nije mesto ni u međunarodnim sportskim organizacijama, niti u međunarodnim organizacijama uopšte", poručio je Đurić.

Izvor: SRNA