latinica  ћирилица
20/04/2017 |  17:39 ⇒ 21/04/2017 | 07:41 | Autor: RTRS

Dobojska toplana ugasila kotlove, građani ogorčeni! (VIDEO)

Građani Doboja cvokoću od hladnoće, jer je Gradska toplana samo dan nakon zvaničnog isteka sezone grijanja ugasila peći.
Doboj - Foto: RTRS
DobojFoto: RTRS

Bez grijanja je ostalo više od osam hiljada korisnika. Nastava u pojedinim školama je skraćena, a potrošnja struje na ivici je kolapsa. Ko je odgovoran što Gradska toplana nije produžila grijanje ?

Grijanje je isključeno u trenutku kada su na sva zvona najavljivani zahlađenje i minusi. Zbog takvog postupka dobojske toplane građani su ogorčeni.

Snježne padavine i niske temperature, uz hladne radijatore, uzrokovali su probleme na sve strane. Ugrožena je i nastava u školama. U Gimnaziji su smanjili časove na pola sata.

Direktorka Gimnazije Svjetlana Telebak kaže da je jutros bilo nepodnošljivo i osoblju, a da, kako ističe, ne pominje kako je tek učenicima. Dodaje da će ako ovakvo stanje bude i sutra, skratiti časove.

I u vrtićima pokušavaju da se snađu kako bi zagrijali prostorije u kojima borave najmlađi.

- Grijanja nemamo, ali imali smo pomoć roditelja koji su nam donijeli grijalice. Stavili smo grijalice u prostorije gdje borave djeca manjeg uzrasta i na taj način se zagrijavamo - kaže Slavica Živković, direktorka Dječijeg obdaništa "Majka Јugović".

U Toplani kažu da nisu imali nikad hladniju zimu i da su potrošili oko 3.600 tona uglja više nego što su planirali, zbog čega su ostali bez energenta.

- Nismo ostali bukvalno, možda smo imali jedno tri-četiri dana uglja. Nema nikakve šanse da se kotlovi mogu sada potpaliti - kaže Zdravko Petrović, direktor Gradske toplane.

Zbog ovakvog postupka Gradske toplane reaguje i opozicioni SNSD. Najavaljuju da će u ponedeljak na skupštini zatražiti odgovornost za samovolju i neodgovoran odnos prema građanima.

Uroš Gostić, predsjednik GO SNSD u Doboju, ističe da za ovo neko mora biti odgovoran.

- Ko je, neka oni traže međusobno! To bi trebalo odmah smijeniti. Zna se čije su ingerencije, pa da vidimo šta će poduzeti po tom pitanju - naglasio je Gostić.

Zbog zagrijavanja stanova, povećana je potrošnja struje. Sistem je preopterećen, pa su učestali prekidi.

Sreća je u svemu što temperatura ipak nije pala ispod nule. Bar do sada.