latinica  ћирилица
20/04/2017 |  18:24 | Autor: RTRS

Hrvatska vlada gleda kroz prste ustašama

Poslanici opozicione SDP u Hrvatskom parlamentu zatražili su danas raspravu o vladinom ignorisanju učestale zloupotrebe ustaškog pozdrava "Za dom spremni", javila je Hina.

Interpelaciju je podnijelo 28 zastupnika SDP koji smatraju da vladu treba obavezati da svojim djelovanjem spriječi korišćenje simbola i pozdrava koji su u Hrvatskoj zabranjeni Ustavom, zakonom i jasnom sudskom praksom.

Poslanički klub Socijaldemokratske partije Hrvatske podsjeća da je ona intervenisala nakon što je u novembru prošle godine u Јasenovcu podignuta spomen-ploča HOS sa uklesanim ustaškim pozdravom “Za dom spremni“, te da je pred skupštinskim Odborom za Ustav pokrenuta rasprava na tu temu, ali je ona ubrzo rezultirala zaključkom kojim se ističe da postavljanje ploče vrijeđa sve žrtve tog ustaškog logora i sve žrtve ustaškog režima.

SDP konstatuje da sporna spomen-ploča nije uklonjena i da je nedjelovanje Vlade i relativizacija ustaških zločina u društvu dovela do toga da Koordinacija jevrejskih opština bojkotuje obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Holokausta i narušavanja međunarodnog ugleda Hrvatske.

Saboru predlažu zaključke kojima će utvrditi da je pozdrav “Za dom spremni“ korišćen kao službeni pozdrav ustaškog pokreta i totalitarnog režima NDH, te da je vlada dužna da u roku od osam dana ukloni spomen-ploču poginulim hrvatskim veteranima i pripadnicima HOS u Јasenovcu s rečima “Za dom spremni“, kao i da je dužna da u roku od 15 dana pokrene postupak nadzora nad registrovanim pravnim osobama koje u svom nazivu ili simbolima koriste riječi “Za dom spremni“ i od njih zatraži promjene statuta.

Izvor: Sputnjik