latinica  ћирилица
20/04/2017 |  19:32 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Promovisana knjiga "Ratni dnevnik Pale 1993-1995"

Povodom obilježavanja 22. aprila – Dana grada Banjaluka večeras je u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske promovisana knjiga "Ratni dnevnik Pale 1993-1995", koju je priredio akademik Mirko Šošić.
ANURS - Foto: RTRS
ANURSFoto: RTRS

Predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović rekao je da je riječ o specifičnoj knjizi Holanđanke apotekarke Јeni Ligtenberg, koja se ubraja u red onih ljudi koji su tokom proteklog rata digli glas u odbranu Srba.

"Ligtenbergova je u toku rata na Palama u bolnicu Koran dovezla veliku količinu lijekova sa svojim privatnim kombijem i ostala u Koranu pune tri godine. Nije se vratila u Holandiju kada je predala lijekove iz pakla rata koji je tada bio", istakao je Kuzmanović.

On je rekao da je tada sa zapada malo ko želio i htio šta da kaže u korist Srba koji su u tom momentu bili ne samo pogrešno opisivani već je euforija bila takva, da je svaki glas koji je dolazio u odbranu pravde bio veoma značajan.

Priređivač knjige akademik Mirko Šošić rekao je da je ratni dnevnik koji je vodila Јeni Ligtenberg bio pisan na holandskom jeziku, nakon čega je trebalo tri godine za njegov prevod i lektorisanje.

Promociji su prisustvovali ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, akademici, istoričari, ugledni javni i radnici iz oblasti kulture.

Izvor: SRNA