latinica  ћирилица
25/04/2017 |  08:52 | Autor: RTRS

Albanske prijetnje prijaviti i Savjetu bezbjednosti UN

Predsjednik Koordinacionog tijela za jug Srbije Zoran Stanković ocijenio je da bi Beograd trebalo da i Savjetu bezbjednosti UN prijavi prijetnje albanskih političara o ujedinjenju Albanije i Kosova.
Zoran Stanković   (Foto:bujanovacke.co.rs) -
Zoran Stanković (Foto:bujanovacke.co.rs)

On smatra da su prijetnje albanskog premijera Edija Rame i predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija o ujedinjavanju Albanije i Kosova, o čemu je govorio i predsjednik opštine Bujanovac Јonuz Musliju, pokušaj da se mirna situacija pretvori u kriznu i da se izazove napetost.

Stanković je za "Večernje novosti" rekao da Muslijua treba tretirati kao lokalnog funkcionera i primijeniti zakone, a kada je riječ o Rami, onda najviši funkcioneri Srbije treba da se obrate međunarodnoj zajednici.

On je naveo i da je u svim razgovorima koje je imao sa predstavnicima međunarodnih organizacija, EU i OEBS-a, dobio uvjeravanja da se oni protive prekrajanju granica i ujedinjavanju teritorija.

Na pitanje da li država može da reaguje bar na poruke Muslijua koji je "Veliku Albaniju" zamislio sve do Niša, Stanković ističe da je on "dvostruki" funkcioner Srbije.

"Prima platu i kao predsednik Skupštine opštine Bujanovac i kao prvi čovek Nacionalnog saveta Albanaca. Zato najpre treba videti da li je u sukobu interesa. I nadležna ministarstva treba da razgovaraju sa njim i da vide kakve su moguće sankcije", naglasio je Stanković.

On je podsjetio da je predsjednik Albanije Bujar Nišani u Bujanovcu poručio svojim sunarodnicima da su oni građani Srbije i da podliježu njenim zakonima.

"Musliju provocira, a dobio je isuviše veliki prostor u medijima", rekao je Stanković.

Na pitanje kakve su mogućnosti da Musliju bar politički odgovara, Stanković je rekao da oni koji su ga izabrali treba da se izjasne da li podržavaju ovo što on radi.

On je dodao da će Koordinaciono tijelo nastaviti da pomaže ugroženima u tri opštine na jugu Srbije, koji ne treba da trpe zbog izjava Muslijua.

Izvor: SRNA