latinica  ћирилица
25/04/2017 |  10:16 | Autor: RTRS

Pentagon: Ruski bombarderi ponovo kod Aljaske

Lovački avioni SAD i Kanade presreli su prošle nedjelje ruske bombardere blizu Aljaske, saopštile su sjevernoameričke vojne vlasti.

Ruski bombarderi Tu-95 bili su u međunarodnom vazdušnom prostoru u tri navrata: 17, 18 i 20. aprila, kažu iz Pentagona, a vojna komanda odgovorna za bezbjednost vazduhoplovstva u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi kaže da su dva puta bili u blizini Aleutskih ostrva, a jednom i u blizini kopna Aljaske i Kanade.

U dva navrata NORAD je poslao lovačke avione da ih "bezbjedno i profesionalno" presretnu.

Presretanja bombardera lovačkim avionima jeste često u međunarodnom vazdušnom prostoru, te i ruski avioni ponekad prate američke izviđačke avione oko Baltičkog mora, u blizini Rusije.

Međutim, jedan predstavnik Pentagona rekao je da takvih operacija kod Aljaske nije bilo nekoliko mjeseci, možda zato što su veliki bombarderi Tu-95 bili prizemljeni zbog problema sa održavanjem.

"To je prvi put za oko dvije i po godine da vidimo da Rusija šalje bombardere dugog doleta do Aljaske", rekao je kapetan DŽef Dejvis.

Predstavnica NORAD-a Lori O'Donlej dodala je da je nekoliko pomorskih patrola ruskih aviona Il-38 identifikovano u istoj oblasti međunarodnog vazdušnog prostora 19. aprila.

Izvor: Agencije