latinica  ћирилица
25/04/2017 |  17:45 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Golić: Ministarstvo izdalo ekološku dozvolu za zelenu impregnaciju

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je resorno ministarstvo pravnom licu "Sarajevoinvest" sa Pala izdalo ekološku dozvolu za zelenu impregnaciju drveta, a ne za hemijsku obradu, kako je izneseno na konferenciji za novinare gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Vukovića i "Koalicije za Pale".
Srebrenka Golić - Foto: RTRS
Srebrenka GolićFoto: RTRS

"Zelena impregnacija je postupak zaštite drvenih stubova, koji se vrši vodenim rastvorom neorganskih soli bakra i bora, obavlja se u zatvorenom sistemu i nije štetan za životnu sredinu, a ovakvo postrojenje već postoji i radi na području Bijeljine", pojasnila je Golićeva.

Golićeva je navela da je donošenju ekološke dozvole prethodilo izdavanje lokacijskih uslova za postrojenje za zelenu impregnaciju drveta, koje je, takođe, izdalo Ministarstvo, zbog nezakonitog postupka nadležnog odjeljenja u opštini Pale.

"Zakonitost rješenja o lokacijskim uslovima Ministarstva potvrdio je i Okružni sud u Istočnom Sarajevu, što je nepobitan dokaz da je Ministarstvo sprovelo postupak i odlučilo prema zakonu", istakla je Golićeva.

Ona je naglasila da resorno ministarstvo nije, niti može preuzeti nadležnosti bilo koje opštine, pa tako ni opštine Pale i grada Istočno Sarajevo, nego je odlučivalo u skladu sa odredbama Zakona o opštem upravnom postupku kao drugostepeni organ i zato što organi navedenih lokalnih zajednica, očigledno, više vode računa o političkoj pripadnosti nego o zakonitom radu.

"Uostalom, Okružni sud u Istočnom Sarajevu je to i potvrdio", kaže Golićeva.

Ona je ocijenila da tvrdnje koje su iznesene na konferenciji za novinare gradonačelnika Istočnog Sarajeva i "Koalicije za Pale" predstavljaju manipulaciju javnošću, tim prije što se peticija 900 građana na koju se pozivaju odnosi na djelatnost hemijske obrade drveta, koja nije obuhvaćena ekološkom dozvolom koju je izdalo ovo ministarstvo.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, navela je Golićeva, poziva građane opštine Pale "da ne nasjedaju na prijetnje protestima" koje su danas iznijeli novoizabrani gradonačelnik Istočnog Sarajeva i "Koalicija za Pale" jer predstavljaju "plod neznanja" i iznesene su s ciljem manipulacije građanima i politikantskog pristupa rukovođenju lokalnom zajednicom.

"Smatramo da je neprimjereno da predstavnici jedne lokalne zajednice, vođeni isključivo političkim razlozima, postavljaju ultimatume republičkim organima, a posebno smo zaprepašteni činjenicom da jedan gradonačelnik, umjesto da bude predstavnik svih građana, dijeli svoje sugrađane na podobne i nepodobne", rekla je Golićeva.

Resorno ministarstvo, kako kaže, izražava žaljenje što je novoizabrani gradonačelnik Istočnog Sarajeva svoj prvi javni istup iskoristio za iznošenje paušalnih ocjena i izazivanje sukoba sa republičkim institucijama.

"To je proizvod nedovoljne informisanosti. Otvoreni smo kao i uvijek za sve jedinice lokalne samouprave, bez obzira na političku pripadnost. Pozivamo gradonačelnika Istočnog Sarajeva da posjeti Ministarstvo i da riješi sve nedoumice koje ima", istakla je Golićeva.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković najavio je danas da će grad Istočno Sarajevo podnijeti tužbu na rješenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske koje je dodijelilo ekološku dozvolu firmi "Sarajevoinvest" sa Pala za hemijsku impregnaciju drveta.