latinica  ћирилица
26/04/2017 |  12:13 ⇒ 13:41 | Autor: RTRS

Novo kreditno zaduženje Doboja - opozicija protiv (VIDEO)

Odbornici SDS-a i skupštinske većine u Doboju podržali su još jedno kreditno zaduženje od šest miliona maraka.
Skupština Grada Doboja - Foto: RTRS
Skupština Grada DobojaFoto: RTRS

Opozicija, Socijalistička partija i SNSD, taj potez kritikuje jer sumnjaju u namjenu i način trošenja kredita.

Opozicija smatra da je kreditno zaduženje novo opterećenje za grad. Kažu da je sve što je planirano ovim kreditom trebalo finansirati iz budžetskog suficita iz 2015. godine, a kredit iskoristiti za podsticaj razvoja privrede.

Odbornik Vedran Gligorić (SP) kaže da bi ubuduće krediti trebalo da se odnose na privredu, kao i na ulaganja koja će donijeti korist građanim, jer "ovo možemo samo da pretpostavimo, nažalost, kako će biti potrošeno".

Kredit bi trebalo da posluži za pokriće obaveza iz ranijeg perioda od 4 miliona KM, za izradu projekta glavnog kolektora oborinskih voda i pumpne stanice od 1,7 miliona i za uklanjanje sprudova na rijeci Bosni, za šta bi bilo izdvojeno 300.000 maraka.

Predsjednik Kluba odbornika SDS-a Danijel Јošić kaže da grad Doboj redovno otplaćuje kredit i godišnje otplati pet miliona maraka. Kaže da neće biti pređen prag od 18 odsto koliko je zakonom predviđeno, te da je ovo pokušaj da Grad  dobije kredit.

Zagovornici još jednog zaduženja tvrde da i Republika Srpska funkcioniše na taj način i da u tome nema ništa sporno. Međutim, unaprijed sumnjaju u podršku resornog ministarstva.

- Ukoliko Ministarstvo finansija bude smatralo da ovo kreditno zaduženje grad može da dobije, daće saglasnost bez obzira što mi odbornici SNSD ne smatramo da ovom gradu treba još jedan kredit - rekla je Sanja Vulić, predsjednica Kluba odbornika SNSD u Skupštini Doboja.

Grad Doboj trenutno otplaćuje deset kredita, i godišnje za to izdvaja oko pet miliona maraka iz svog budžeta.