latinica  ћирилица
26/04/2017 |  14:08 | Autor: RTRS

Đokić: Važna deblokada računa "Alumine"

Ministar industrije energetike i rudastva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je Srni da je veoma važno da je deblokiran račun "Alumine" i da se sada može nastaviti normalan proces proizvodnje u ovom preduzeću.
Đokić u Alumini (foto: Alumina) -
Đokić u Alumini (foto: Alumina)

On je naveo da je to urađeno zahvaljujući razumijevanju svih onih koji su dio ovog procesa.

"Uspjeli smo da pronađemo rješenje, a uz to treba istovremeno raditi na rješavanju ovog pitanja, kako više ne bismo dolazili u situaciju sličnu ovoj blokadi", rekao je Đokić.

On je dodao da je u toku jučerašnjeg dana imao intenzivne konsultacije o mogućnosti da se uđe u postupak konačnog rješavanja pitanja spornog potraživanja Ukio banke od Fabrike glinice "Birač" u Zvorniku. "Sada je takvim aktivnostima pogođena `Alumina` koja posluje nakon što je otvoren stečajni postupak", rekao je Đokić.

On smatra da se nakon svega izvodi jedno zanimljivo iskustvo, a to je nekoordinacija u okviru pravosudnih institucija i nemogućnost adekvatnog i brzog djelovanja pravosudnih institucija u situacijama kada postoji ovako složen problem.

"Smatram da je vrijeme i da je ovo jedan od povoda da se tom pitanju koordinacije i djelovanja pravosudnih institucija posveti drugačija pažnja", rekao je Đokić.

Osnovni sud u Zvorniku blokirao je račun "Alumine" 12. aprila.

Deblokada računa "Alumine" uslijedila je nakon odluke Okružnog privrednog suda u Bijeljini od ponedjeljka, 24. aprila, kojom je Fabrika glinice "Birač" u stečaju dobila spor protiv litvanske Ukio banke, koja je tu fabriku tužila za potraživanje od 155 miliona KM.

Izvor: SRNA