latinica  ћирилица
26/04/2017 |  14:19 ⇒ 21:22 | Autor: RTRS

Deblokada računa "Alumine" dobra vijest; Čavić- situacija će ostati nepromijenjena (VIDEO)

Aktuelne privredne teme- Alumina i RŽR Ljubija i danas su bili glavna tema poslanika Narodne skupštine Republike Srpske, ali van skupštinske sale.
Dragan Čavić - Foto: RTRS
Dragan ČavićFoto: RTRS

Stavovi dva blok, i dalje su podijeljeni u vezi sa prodajom Ljubije izraelskoj kompaniji, ali i jedni i drugi očekuju da će javno saslušanje otkloniti brojne nejasnoće.

Deblokada računa Alumine dobra je vijest i za vlast i za opoziciju, a takav epilog rezultat je sastanka koji je u Vladi Srpske.

Na sastanku kojem su prisustvovali i premijerka Željka Cvijanović, stečajni upravnik Birča Lazo Đurđević i predsjednik Upravnog odbora Alumine Milorad Motika, konstatovano je da se kompaniji mora omogućiti nesmetan rad, jer uništena fabrika ne treba nikome.

- Dogovoreno je da Alumina danas mora biti deblokirana da bi radnici primili plate jer je bio ugrožen tehnološki proces u Fabrici. Razgovaralo se samo o modalitetima nastavka njenog rada i da se ne može ugroziti više od 2.000 radnih mjesta - rekao je Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a i potpredsjednik ove partije.

Za NDP-ovog Dragana Čavića dobro je što je račun odblokiran, ali, tvrdi, da će situacija u tom preduzeću ostati nepromijenjena. Smatra da do blokade ne bi ni došlo da je sprovedena istraga u Fabrici glinice Birač.

- Problem je što u Alumini grupa ljudi upravlja resursima bez ikakve kontrole i njima je interes da u ovom preduzeću ostane postojeće stanje, odnosno bez vlasništva i upravljana, te godišnjim prihodom od 200 miliona KM - smatra Čavić.

Ministar industrije energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas za Srnu da je veoma važno da je deblokiran račun Alumine i da se sada može nastaviti normalan proces proizvodnje u ovom preduzeću.