latinica  ћирилица
26/04/2017 |  15:18 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

Obilježeno 25 godina od formiranja Prve šipovačke brigade (VIDEO)

Širovu je danas obilježeno 25 godina od formiranja Prve šipovačke lake pješadijske brigade u čijem sastavu su bili borci iz ovog mjesta i raseljeni iz susjedne opštine Јajce.
Obilježavanje 25 godina od formiranja Prve šipovačke lake pješadijske brigade - Foto: SRNA
Obilježavanje 25 godina od formiranja Prve šipovačke lake pješadijske brigadeFoto: SRNA

Tim povodom služen je parastos i položeni su vijenci na Centralanom spomen-obilježju u Šipovu i na Vojničkom groblju u Natpolju, gdje su sahranjena 62 poginula borca ove brigade.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić rekao je da je ova brigada imala slavan put i da je zajedno sa ostalim jedinicama i brigadama Vojske Republike Srpske dala nemjerljiv doprinos odbrani Srpske.

Nekadašnji pripadnik ove brigade Mile Glišić apelovao je na nadležne da više pažnje poklone demobilisanim borcima. "Trebalo bi da se povede veća briga o demobilisanim borcima koji nisu zaposleni", rekao je Glišić.

Prva šipovačka laka pješadijska brigada formirana je 26. aprila 1992. godine, po naređenju komandanta 30. divizije pukovnika Stanislava Galića.

Brigada je imala od 1.500 do 1.950 boraca zavisno od perioda, a proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu iz njenog sastava poginulo je 125 boraca, dok je 320 ranjeno.

Izvor: Srna