latinica  ћирилица
26/04/2017 |  15:52 ⇒ 17:27 | Autor: RTRS

Banjaluka: Rebalans budžeta za 2017. godinu pred odbornicima Skupštine grada (VIDEO)

Pred odbornicima banjalučke gradske skupštine danas rebalans budžeta za 2017. godinu. Osnovni razlog- refinansiranje duga. Rebalansom je predviđeno povećanje gradskog budžeta osim servisiranja duga poslužiće i za još nekoliko projekata, ali i rješavanje komunalnih i infrastrukturnih pitanja.
Banja Luka - Foto: RTRS
Banja LukaFoto: RTRS

Rebalansom je predviđeno povećanje budžeta za oko 70 miliona maraka. Ovim sredstvima biće otplaćena stara dugovanja. Raspodijelili smo period otplate sa četiri na deset godina, a obezbijeđena je i znatno niža kamata, ističe gradonačelnik, Irog Radojičić. Pozitivan efekat na godišnjem nivou iznosiće i do nekoliko miliona, u ovoj godini riječ je o pet miliona maraka, tvrdi Radojičić.

"Dodatna sredstva od rebalansa biće upotrebljena u neke druge projekte. Prije svega u rješavanje komunalnih i drugih infrastrukturnih pitanja na saobraćajnicama. Dodatno opremanje zimske službe, ali i dva nova projekta, evropsku prestonicu kulture i turističku promociju. Tu je i dalja saradnja sa Majkrosoftom oko elektronske uprave", rekao je gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić.

U toku je postupak javne nabavke, a izabran je i ponuđač koji nudi najmanju kamatu za refinansiranje duga.

Ukoliko ne bude žalbi, nakon žalbenog roka uslijediće potpisivanje ugovora, istakao je Radojičić. Opozicija tvrdi, za dug grada i stanje gradskih finansija krive su bivše gradske administracije.

"Budžet grada je talac poslovanja Toplane koja već sada ima dug od 95 miiliona maraka. Naravno ovo sve ide u prilog bankartskom sektroru", istakao je ovo Predrag Vulin, odbornik SDS-a u Skupštini grada Banjaluka.

Vulin tvrdi da je bankama u interesu da imaju grad kao dugoročnog komintenta, jer, kaže, svrha poslovanja banaka je ostvarivanje profita.