latinica  ћирилица
27/04/2017 |  16:00 ⇒ 17:45 | Autor: RTRS

Obilježen Dan Kozarske Dubice (VIDEO)

U Kozarskoj Dubici obilježen je Dan opštine, u znak sjećanja na oslobođenje ovog područja od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu. Održane su brojne manifestacije, uz goste iz Srbije, Bugarske i Grčke.
Dan Kozarske Dubice - Foto: RTRS
Dan Kozarske DubiceFoto: RTRS

Sjećanje na žrtvu koju su u Drugom svjetskom ratu položili stanovnici Kozarske Dubice ne blijedi ni nakon sedam decenija. Tim povodom, na spomen- obilježje Dubičanima stradalim na Platanama 1944. godine, danas su položeni vijenci.

- Ovo je svakako dan da se prisjetimo, sa dužnim poštovanjem, svih onih koji su dali život za bolje sutra narednih generacija, istakao je Milorad Bukva, predsjednik SUBNOR-a Kozarska Dubica.

Duško Milunović, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS, istakao je da je dubička opština druga po broju stradalih u Evropi, odmah iza Sant Petersburga. Dodao je da je procenat stradalih Srba sa područja opštine Kozarska Dubica mnogo veći od 53% kako je to bilo plasirano.

Proslavi Dana opštine Kozarska Dubica prisustvovali su i predstavnici bratskih opština i gradova iz Srbije, Bugarske i Grčke.

Igor Mitrović, vijećnik za finansije i imovinu grada Kragujevca , kaže da su Kragujevac i Kozarska Dubica gradovi stradalnici i da je to ono što najviše vezuje ova dva grada.

- Ovo je još jedna prilika da se podsjetimo stradalih, i da pošaljemo poruku, da sve ovo što se u prošlosti dešavalo srpskom narodu ne smije ponavljati, rekao je Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica.

U dubičkom Srednjoškolskom centru otvorene su izložbe fotografija “Donja Gradina – od sela do memorijala“ autora Dejana Motla, i “Moje Јadovno“ Dušana Bastašića.

- Јadovno je bilo preteča Јasenovca, onih 2.000 logoraša koje ustaše zločinci nisu stigli da ubiju krajem avgusta 1941. godine, bili su prvi jasenovački logoraši, podsjetio je predsjednik Udruženja "Јadovno", Dušan Bastašić.

U Kozarskoj Dubici večeras će biti održana svečana sjednica Skupštine opštine.