latinica  ћирилица
27/04/2017 |  16:35 ⇒ 17:03 | Autor: RTRS

Potpisan sporazum o izgradnji dionice autoputa Svilaj-Odžak

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i šef Odjeljenja za kreditno poslovanje Evropske investicione banke za Sloveniju, Hrvatsku i zemlje zapadnog Balkana Mateo Rivelini potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o investicionom grantu - Koridor "Pet-ce", koji se odnosi na izgradnju dionice auto-puta Svilaj-Odžak u vrijednosti od 25,09 miliona evra.
Bevanda i Rivelini potpisali sporazum o izgradnji dionice Svilaj-Odžak - Foto: SRNA
Bevanda i Rivelini potpisali sporazum o izgradnji dionice Svilaj-OdžakFoto: SRNA

Nakon potpisivanja, Bevanda je izjavio da su ovim stvoreni uslovi za ubrzanje izgradnje strateški važne dionice auto-puta Svilaj-Odžak u dužini 10,7 kilometara.

On je zahvalio predstavnicima EU i Evropske investicione banke za grant i istakao da je ova dionica važna ne samo za poboljšanje putne infrastrukture, već i za regionalnu saradnju i bolju komunikaciju sa EU.

Bevanda je naveo da ukupan projekat, osim te dionice, uključuje i izgradnju graničnog prelaza i prekograničnog mosta na Savi u Svilaju.

Rivelini je rekao da je ovaj grant signal podrške Evropske investicione banke i EU BiH i najavio još 200 miliona evra podrške za putnu infrastrukturu BiH u ovoj godini.

On je naglasio da je Evropska investiciona banka od 2001. godine u BiH uložila oko dvije milijarde evra u sektor malih i srednjih preduzeća, životne sredine i zdravstva.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, koji je istakao da je riječ o bespovratnom grantu, a ne kreditu.

On je ocijenio da je taj projekat korak ka boljem uvezivanju regiona.

Izvor: SRNA