latinica  ћирилица
27/04/2017 |  18:59 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

O Agrokoru danas i u Sarajevu; U Zagrebu smjene (VIDEO)

Dobavljači Agrokora u Srpskoj do sada su prijavili 5,5 miliona maraka potraživanja.
Agrokor (Foto: progressive.com.hr) -
Agrokor (Foto: progressive.com.hr)

O zaštiti domaćih dobavljača, razgovarano je u Sarajevu, a iz Hrvatske su rješenje obećali za 15 dana.

Zbog Agrokora i smjene u Hrvatskoj Vladi.

BiH neće pristati na selektivno plaćanje duga. Moraju se poštovati prioriteti i rokovi. Entitetske vlade insistiraju da, planom u narednih 15 dana, bude uveden nadzor nad finsijskim tokovima u Konzumu.

- Dug prema dobavljačima u Republici Srpskoj je 5,5 miliona KM. Apelujemo da dobavljačia prijave svoja potraživanja. Za 15 dana "Agorkor" grupacija imaće kompletnu agendu i plan aktivnosti na restrukturisanju "Konzuma", rekao je Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Od Agrokorovih preduzeća u BiH očekuje se da plaćaju račune i obaveze dobavljačima, radnicima i državi...

- Očekujemo da se ne preduzimaju mjere izvlačenja kapitala u korist sanacije u Hrvatskoj, kaže Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Bitka za opstanak Agrokora još traje, potvrđuje Ante Ramljak, predstavnik hrvatske Vlade za Agrokor, ali tvrdi da će sačuvati 5.200 radnih mjesta u BiH: "Napravićemo sve da osiguramo radna mjesta, da počnemo plaćati svoje račune..."

Zbog Agrokora, u Hrvatskoj su smijenjena tri ministra. Premijer Andrej Plenković razriješio je ministre koalicije "Most"- Slavena Dobrovića, Antuna Šprlju i Vlahu Orepića, jer su na sjednici Vlade glasali protiv povjerenja ministru finansija Zdravku Mariću, koji je prije dolaska u Vladu bio izvršni direktor u posrnulom hrvatskom koncernu.