latinica  ћирилица
28/04/2017 |  07:54 ⇒ 21:30 | Autor: RTRS

Lideri stranaka bojkotovali sastanak, Ivanov insistira na razgovoru (VIDEO)

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov ostaje pri stavu da je neophodno održati sastanak lidera parlamentarnih stranaka, saopštio je kabinet predsjednika Makedonije večeras.
Đorđe Ivanov (foto: Tanjug/Zoran Žestić) -
Đorđe Ivanov (foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Pristalice pokreta „Za zajedničku Makedoniju” održale su večeras miran protest ispred kancelarije EU u Skoplju. Na potestu se okupilo nekoliko stotina ljudi.

U međuvremenu Zoran Zaev poručio predsjedniku Makedonije da mu daje rok od 10 dana da mu vrati mandat.

Večeras je počelo uklanjanje šatora koji su postavljeni na travnjaku ispred Sobranja.

Pripadnici policije koji nisu izvršili svoj zadatak u skladu sa zakonom biće identifikovani i sankcionisani na osnovu video materijala sinoćnjeg nasilja u Sobranju, saopštio je MUP Makedonije.

Ranije danas Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev rekao je da je dobio podršku međunarodne zajednice i ambasadora u Makedoniji.

"Volim ovu zemlju, a na izborima su se građani odlučili za promjene. Cijela međunarodna zajednica, Amerika, EU i NATO gledaju na nas kao na motor, i mi ćemo to ispoštovati", rekao je Zaev na konferenciji na novinare u Skoplju.

On je okarakterisao napad na njega u Sobranju kao pokušaj ubistva, navodeći da će napadači biti pronađeni i da će odgovarati.

"Ovo juče je bio pokušaj ubistva sa smišljenim planom. Sve je moglo da se vidi - od pokreta maskiranih lica do toga kako su pušteni da uđu u zgradu Sobranja i kako su usmjeravani", rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

Zaev je najavio brzo formiranje nove reformske vlade Makedonije.

On kaže da sastanak političkih lidera, koji je za danas zakazao makedonski predsjednik Đorđe Ivanov, ne može da bude održan u uslovima kada je veći broj političara povrijeđen.

Nemiri u zgradi Sobranja počeli su nešto poslije 18.00 časova, nakon što je nekadašnji komandant Oslobodilačke nacionalne armije Talat DŽaferi, glasovima SDSM-a i albanskih partija, izabran za predsjednika parlamenta.

Iz MUP-a je saopšteno da su građani, koji su protestovali u organizaciji pokreta "Za zajedničku Makedoniju", u 18.50 časova nasilno ušli u zgradu Sobranja, te da je prilikom narušavanja javnog reda i mira povrijeđeno oko 100 lica, među kojima 22 policajca i poslanici Zoran Zaev, Damjan Mančevski i Zijadin Sela.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da nasilje ne može da bude rješenje za krizu u Makedoniji.

"Želim prijateljskoj i bratskoj Makedoniji da što skorije postigne mir i stabilnost", rekao je Erdogan u Istanbulu, koji je jučerašnje događaje u Sobranju ocijenio alarmantnim.

Erdogan je naglasio da Ankara očekuje formiranje nove vlade uz poštovanje demokratskih proncipa.

"Makedonija ima ključnu ulogu u uspostavljanju trajnog mira na Balkanu", ocijenio je turski predsjednik. 

Ministar unutrašnjih poslova Makedonije Agim Nuhiju najavio je da će se iz moralnih razloga povući s te funkcije.

Na konferenciji za novinare on je izrazio žaljenje zbog nereda u Sobranju i istakao da pojedine strukture u ministarstvu nisu obavile svoj dio posla.

Nuhiju je rekao da će odobrenje da podnese ostavku zatražiti od lidera svoje partije - DUI Alija Ahmetija i da će obezbijediti uslove za miran transfer vlasti

Na sajtu makedonskog predsjednika nema nikakvih informacija o liderskom sastanku.

Učešće je do sada potvrdio samo lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski.

Lideri SDSM i nove parlamentarne većine u Sobranju Makedonije nemaju nameru da prisustvuju liderskom sastanku koji je Ivanov sazvao za danas, objavio je portal Plus info.

Taj sajt koji je ranije javno podržao djelovanje parlamentarne većine navodi da je informacija nezvanična, ali da do sada nijedna politička partija iz parlamentarne većine nije ni potvrdila, ni negirala da će prisustvovati sastanku.

Skoro je izvjesno da se Zoran Zaev neće pojaviti na liderskom sastanku koji je sazvao predsjednik Đorđe Ivanov, javila je agencija Makfaks, pozivajući se na partijske izvore.

Kako je prenosi agencija Makfaks, rukovodstvo SDSM je najavilo sastanak na kojem će odlučiti koji će biti njihovi sljedeći koraci.

Lider albanske stranke DUI Ali Ahmeti izjavio je danas da se neće odazvati pozivu predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova na sastanak stranačkih lidera jer je Ivanov, kako je naveo, "dio problema, a ne rješenja".

Iz kabineta Ivanova još nije saopšteno kada će se najavljeni sastanak održati.

Novi predsednik makedonskog Sobranja Talat DŽaferi ocenio je da će "biti posljedica" zbog onoga što se tokom protekle noći dešavalo u Skoplju.

"Ovo je teška situacija i događaji od sinoć će sigurno imati svoje reperuksije. Ipak, verujem da će sada sve leći na svoje mesto. Albanski poslanici su dobro, mi smo odmah evakuisani i nismo u opasnosti", rekao je DŽaferi za "Zeri".

Kako prenosi prištinska "Koha", DŽaferi je rekao i da su "pučisti oni koji su dugo uzurpirali institucije".

Da će sve "leći na svoje" smatra i bivši švedski premijer i diplomata Karl Bilt, ali pod uslovom da Evropska unija reaguje i stupi u kontakt sa DŽaferijem.

"EU bi trebalo da bude brza i odlučna u priznavanju i uspostavljanju kontakta sa novim predsedavajućim makedonske skupštine DŽaferijem", naveo je kopredsedavajući Evropskog saveta za međunarodne odnose.

Njemačko ministarstvo spoljnih poslova prenijelo je danas makedonskom ambasadoru u Berlinu čestitke zbog izbora Talata DŽaferija za predsjednika Sobranja, a odgovorne u Skoplju pozvalo na brzo formiranje vlade u skladu sa rezultatima izbora.

"Talat DŽaferi je ustavno izabrani predsjednik parlamenta. Ovaj rezultat - zajedno sa ishodom parlamentarnih izbora - moraju da poštuju njegovi protivnici. Očekujemo da vlasti da održe zakon i poredak u zemlji", navodi se u saopštenju ministarstva.

Direktor Kancelarije OEBS za demokratske insitucije i ljudska prava  Majkl Georg Link osudio je danas napad na makedonske poslanike u Skoplju i pozvao na preduzimanje hitnih koraka kako bi se situacija riješila mirno.

"Apelujem na hitno održavanje političkog dijaloga u parlamentu kako bi se osiguralo da se pronađu nenasilna rješenja po hitnom postupku", rekao je Link.

Situacija u centru Skoplja je normalizovana, saopštio je jutros makedonski MUP. Policija je evakuisala sve poslanike, a zatim se sukobila sa demonstrantima, koji su postavili šatore ispred Sobranja i tu dočekali jutro.

Lider najuticajnije VMRO DPMNE i bivši premijer Nikola Gruevski vratio se u Skoplje iz posjete Beču, a nakon povratka je saopštio da osuđuje način na koji su SDSM i druge stranke, koje podržavaju pokušaj nezakonitog izbora predsjednika parlamenta.

Naglasio je da je to očito kršenje svih demokratskih i pravnih procedura do krajnjih granica i da se time svjesno doprinosi povećanju tenzija i polarizaciji makedonskog društva.

Prema procjenama skopskih medija, ispred Sobranja se noćas nalazilo više od 50.000 ljudi, a njima se pridružuju građani iz više makedonskih gradova.

Situacija se smiruje, jer je najveća opasnost od eskalacije sukoba izbjegnuta evakuacijom poslanika SDSM-a, DUI-ja i Alijanse za Albance kojima je, kako se navodi, prijetio linč od naroda revoltiranog izborom DŽaferija za novog predsjednika Parlamenta, javlja makedonski Dnevnik.

- Svako treba da bude odgovoran za svoje postupke i svjestan posljedica koje će proizaći iz njih. Ni drugi spolja neće nam riješiti probleme ako ih sami ne riješimo u saglasnosti sa državnim interesima Makedonije - poručio je Ivanov sinoć u obraćanju.

Ivanov je napomenuo da su lideri dobili podršku građana i da su najodgovorniji za nalaženje rješenja u skladu sa Ustavom, zakonima i Poslovnikom Sobranja koji su juče bili prekršeni.

Policija je šok-bombama nezadovoljne građane uspjela da odbije od zgrade Parlamenta, a suzavcem u samom Sobranju odbila je narod koji je ušao u zgradu i opkolio opozicione poslanike.

Sukob je izbio zbog pokušaja koalicije SDSM-a, DUI-ja i Alijanse za Albance da samovoljno izaberu predsjednika Parlamenta, iako je VMRO-DPMNE upozoravao da će doći do revolta građana, konflikata i da će se situacija otrgnuti kontroli. Kako navodi Dnevnik, upravo se to i desilo, a sinoćnji sukob bio je veoma žestok.

- Očigledno je da poslije ovoga Makedonija ulazi u zonu neizvjesnosti, a ostaje da se vidi šta će se danas dogoditi. Ivanov je pozvao lidere političkih partija na sastanak kako bi se našlo racionalno rješenje, uz poštovanje ustavnih i zakonskih normi. Međutim, pitanje je koliko njih će se tom pozivu odazvati - prenosi Sputnjik.

 Dolazak ili nedolazak lidera političkih partija na sastanak sa Ivanovim, biće prvi indikator da li će situacija dalje eskalirati ili će ići ka smirivanju.

- U međuvremenu je i američka ambasada pozdravila izbor DŽaferija za predsjednika parlamenta, što znači da će i taj element uticati na sve ono što će se danas dešavati u Skoplju i širom Makedonije - zaključuje Dnevnik.

Povrijeđeno više od stotinu ljudi

Više od 100 ljudi je povređeno u sukobima u Skoplju pošto su pristalice pokreta Za zajedničku Makedoniju upale u Sobranje. Neredi su počeli nakon što je glasovima socijaldemokrata i albanskih partija Talat DŽaferi izabran za predsjednika Sobranja.

Među povrijeđenima i lider SDSM-a Zoran Zaev, dok je teške povrede zadobio poslanik Zijadin Sela.

Situacija je normalizovana, a prema sopštenju makedonske policije, povređene su ukupno 102 osobe, uključujući 22 policajca i trojicu poslanika.

Građani Makedonije, koji mjesecima protestuju protiv mogućnosti da SDSM Zorana Zaeva sa albanskim partijama formira novu vladu, sinoć su u šatorima noćili ispred zgrade Sobranja.

Prema procjenama skopskih medija, ispred Sobranja se nalazi više od 50.000 ljudi, a njima se pridružuju građani iz više makedonskih gradova.

Izvor: RTRS/Agencije