latinica  ћирилица
28/04/2017 |  09:41 | Autor: RTRS

U Gornjoj Austriji neće biti održan Tompsonov koncert

Protest ambasade Srbije u Austriji u vezi sa za sutra najavljeni koncert Marka Perkovića Tompsona u mjestu Kremsminster urodio je plodom.
Marko Perković Tompson - Foto: dnevnik.hr
Marko Perković TompsonFoto: dnevnik.hr

Vlasti Gornje Austrije su odlučile da otkažu ovaj nastup nakon burnih reakcija austrijskih partija i organizacija preživjelih logora Mauthauzen.

Gradonačelnik Kremsminstera Gerhard Obernberger saopštio je da je koncert otkazan.


"Kada se već unapred zna da jedna manifestacija treba da posluži za podsticanje mržnje jedne grupe u našem društvu protiv druge onda ona mora biti otkazana. Za to postoji pravni okvir", zatražio je prethodno poslanik Zelenih Karl Elinger.

On je podsjetio da je 2008. Tompsonu zabranjen nastup u Koruškoj, te i da postoje zabrane u Švajcarskoj, Njemačkoj i Holandiji.

Predsjednik Mauthauzen komiteta Vili Mernji ocijenio je sramnim omogućavanje nekome širenje ideologije mržnje Јevreja i Srba. On je, u izme preživjelih logora Mauthauzen, pozvao vlasti Kremsminstera, kao i policije, da učine sve da se desničarsko-ekstremistički koncert otkaže.

Austrija ne smije biti mjesto okupljanja desničarskih ekstremista i njihovih manifestacija, istaknuto je iz SDP Austrije.

Јoš 2007. je Simon Vinzental centar ukazivao da Tompson na svojim nastupima širi ultranacionalističku ideologiju i da veliča ustaške zločine.

Do sada je u više navrata u Austriji pokušano da se organizuje njegov koncert, ali je svaki put otkazivan zbog ustaških pjesma po kojima je poznat. Predstavnik Hrvata u Austriji u savjetu Vlade Hrvatske Miroslav Piplica pokušao je da za sutra organizuje nastup Tompsona u Kremsminsteru.

Otpravnik poslova Ambasade Srbije Goran Bradić ukazao je, u dopisu upućenom austrijskim vlastima, da među građanim Srbije u Austriji vlada zaprepašćenje zbog tog koncerta i veličanja ustaških zločina u pjesmama tog hrvatskog izvođača.

Izvor: Tanjug