latinica  ћирилица
28/04/2017 |  11:10 | Autor: RTRS

Dačić: Stanje u Makedoniji problem za čitav region

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da Srbija poziva na mir i smirivanje situacije u Makedoniji, jer je ugrožena i stabilnost regiona.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Dačić je rekao za RTS, da u Makedoniji nema nade za politički dogovor.

- Sada se najbolje vidi koliko smo bili u pravu kada smo mjesecima prije ovih dešavanja ukazivali na to da Srbija ima zlatnu polugu u svojim rukama, a to je politička stabilnost. Od vitalnog značaja je utvrditi da li postoji bilo kakav autoritet koji može da situaciju u Makedoniji drži pod kontrolom - ističe Dačić.

Situacija u Makedoniji je takva da više ne predstavlja lokalnu nevolju, već problem za čitav region, smatra ministar.

- Intervencija međunarodne zajednica je išla ka tome da se prihvati jedna opcija i očigledno je da ovdje postoji problem legitimiteta i legaliteta. Situacija u Makedoniji nije dobra - ocijenio je on.

Napominje da je premijer Srbije razgovarao sa učesnicima ovog političkog procesa.

- Srbija će pomoći koliko može i pozivamo na mir i smiravanje sitacije jer je bez toga ugrožena i stabilnost regiona. Takođe, moramo da zaštitimo i interese Srbije - kaže Dačić.

Dodaje da bi slično bilo i u Srbiji da je neka druga vlast.

- Srbiji se sada otvoreno prijeti čak i iz dijelova centralne Srbije. Mi smo zato preuzeli na sebe odgovornost da budemo proizvođač stabilnosti u regionu - ističe ministar.

Izvor: RTS