latinica  ћирилица
28/04/2017 |  11:47 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Crna Gora izglasala ulazak u NATO; Na Cetinju protest (VIDEO)

Poslanici Skupštine Crne Gore su danas na Cetinju izglasali odluku o ulasku Crne Gore u NATO, a glasalo je 46 poslanika.
Crnogorska skupština - Foto: vijesti.me
Crnogorska skupštinaFoto: vijesti.me

"Ovi poslanici danas imaju istorijsku privilegiju. Ovakva odluka se nigdje osim na Cetinju nije mogla donijeti. Današnji dan upisujemo u najsvijetliju istoriju Crne Gore", poručio je u uvodnoj riječi premijer Duško Marković.

On je najavio da će odluka u španskom Senatu biti donijeta u narednih desetak dana.To će biti posljednja verifikacija neophodna da Crna Gora i formalno postane 29 čanica Alijanse.

"Nije Crna Gora članstvom u društvu 28 najrazvijenijih zemalja nije dobila nešto sto nije zaslužila, nešto što joj ne pripada", rekao je Marković.

Predsjednik Srpske narodne partije Nenad Popović ocijenio je kao antinarodnu odluku dijela poslanika crnogorske Skupštine o pristupanju Crne Gore u NATO, navodeći da je usvojena bez referenduma i protivno većinskoj volji u ovoj državi.

Popović je pozvao Vladu Srbije da podrži srpski narod, ali i ostale građane Crne Gore koji zahtijevaju referendum o članstvu u NATO.

"Izbegavanje referenduma o članstvu u NATO predstavlja grubo kršenje ljudskih prava i gaženje demokratskih tekovina. Takav odnos vlasti koja ignoriše stav većine građana može da predstavlja veliku pretnju za mir i stabilnost u Crnoj Gori i čitavom regionu", naveo je Popović u pisanoj izjavi.

On je ocijenio da su "priznavanje nezavisnosti lažne države Kosovo, uvođenje sankcija Rusiji, a sada i odluka o stupanju u NATO pakt, najočitiji primjeri beščašća režima Mila Đukanovića koji će ostati crnim slovima upisan u crnogorskoj istoriji".

Učlanjenje Crne Gore u NATO podržalo je 46 poslanika vladajuće koalicije, kao i poslanici Socijaldemokratske partije, koji su jedini od opozicionih partija prisustvovali sjednici parlamenta na Cetinju. 

Ranije danas na platou ispred zgrade Skupštine Crne Gore na Cetinju završen je protest više stotina građana koji se protive ulasku u NATO.

Protest je otvorio bivši predsjednik Vlade SR Јugoslavije Momir Bulatović, koji je poručio da je NATO zločinačka organizacija.

Јedan od lidera DF i predsjednik Nove sprske demokratije Andrija Mandić je kazao da "osnažujemo naše odluke iz Murina, da ćemo u pogodnom trenutku promijeniti ovu odluku".

"Mi ćemo da zamrznemo članstvo i odemo na referendum. Nema danas u Crnoj Gori nijednog Srbina, osim onoga koji je podmićen, koji je za NATO integracije. Da saberemo sve snage, da pozovemo opoziciju da zajedno sa protesta izborimo izbore", kazao je Mandić.

On je pozvao okupljene da se mirno raziđu sa Cetinja.

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević je rekao da je DF jedina opoziciona snaga koja je stisnula petlju da dođe ovdje.

"Ova vlast misli da ste nesposobni, nepismeni da donesete odluku. Đukanović nije uspio da podijeli Crnogorce i Srbe, DF mu nije dozvolio. Svi na ulice", poručio je Medojević.

Izvor: Agencije