latinica  ћирилица
28/04/2017 |  13:38 | Autor: RTRS

Vulin: Nema starih ni zastarjelih optužnica za ratne zločine

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin poručio je da nema starih ni zastarjelih optužnica kada je riječ o ratnim zločinima.
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Reagujući na izjavu potpredsjednika Evropskog parlamenta i izvjestioca za Kosovo Ulrike Lunaček, koja je pozdravila odluku o puštanju na slobodu bivšeg lidera terorističke OVK Ramuša Haradinaja, da EU treba da utiče na to da Srbija povuče "zastarjele naloge za hapšenja", kao uslov za nastavak briselskog dijaloga, Vulin je izrazio žaljenje što ova austrijska političarka nikako da shvati da ratni zločini ne zastarijevaju.

Vulin smatra da bi Lunačekova možda razumjela o čemu on govori kada bi bolje upoznala porodice žrtava Ramuša Haradinaja.

"Biće mi veliko zadovoljstvo da je upoznam sa porodicama žrtava Haradinaja, pa neka njima objasni da su njihovi najmiliji zastareli i da je potraga za pravdom za njihove živote i smrt nešto što je zastarelo i što je puka politika", rekao je Vulin, prenose beogradski mediji.

On je istakao da bi bilo dobro kada bi međunarodna zajednica i Lunačekova razumjeli da kada Haradinaj poziva na etničko čišćenje Srba treba reagovati, a ne ćutati i okrivljavati Srbiju.

Vulin je podsjetio da je Haradinaj pred Haškim tribunalom oslobođen zahvaljujući ubistvima svjedoka.

"Ne smemo zaboraviti da Haradinaj nije oslobođen zato što je nevin, već zato što su pobijeni svi svedoci, pa više nije bilo dokaza protiv njega", napominje Vulin.

On je rekao da posebno brine to što je Haradinaj, čim je došao u Prištinu, rekao da je "njegova pretnja ratom bila ozbiljna, da bi Srbi bili proterani, da ih ne bi bilo na Kosovu i Metohiji".

"Čak se pozvao i na primer Hrvatske, gde je rekao da bi uradili isto što su uradili Hrvati, a `Oluja` je proterala 250.000 Srba i svela ih na veoma mali broj koji sada živi u Hrvatskoj. To brine, kao što i posebno brine što je međunarodna zajednica opet prećutala pretnju ratom", istakao je Vulin.

On je poručio da bi međunarodna zajednica i Lunačekova trebalo da znaju da sve žrtve, bez obzira na nacionalnost, imaju pravo na pravdu.

Izvor: SRNA