latinica  ћирилица
03/05/2017 |  15:22 ⇒ 18:09 | Autor: RTRS

Šamac: Pokrenut postupak za pravnu zaštitu močvarno–barskog kompleksa Tišina (VIDEO)

Skupština opštine Šamac pokrenula je postupak za pravnu zaštitu močvarno–barskog kompleksa Tišina.
Bara Tišina - Foto: RTRS
Bara TišinaFoto: RTRS

Tišina je jedina kontinentalna bara u Republici Srpskoj, a značajna je zbog prisusva šest stanišnih tipova koji su ugroženi na evropskom nivou.

Bara Tišina prostire se na oko 830 hektara u plavnom području rijeke Save, na granici između Srpske i Federacije. Predstavlja stanište velikog broja ptica močvarica i mrestilište riječnih riba. Mještani Grebnica prvi su prepoznali vrijednost bare Tišina, a u njenoj zaštiti i uređenju vide priliku i za razvoj eko-turizma.

"Negdje prije šest, sedam godina  mi smo krenuli sa inicijativom i pripremom projekta da se ova bara i zaštiti i da se u konačnici ovdje napravi jedna turistička destinacija koja bi za mještane naše mjesne zajednice značila jedan veliki preporod", rekao je Đuro Ivanović iz Savjetam MZ Grebenice.

Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banjaluke izradilo je Studiju zaštite i razvoja bare Tišina na osnovu koje je Skupština opštine Šamac uputila inicijativu Zavodu za zaštitu kulturno- istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske za pravnu zaštitu tog područja.

"Ovo bi bilo svakako prvo zaštićeno područje koje bi izglasala jedinica lokalne samouprave što bi svakako bilo pozitivan promjer i ohrabrenje drugim opštinama da učine isto s obzirom da Republika Srpska ima 0,9, ustvari 1% zaštićenih područja prirode", izjavio je Јovica Sjenčić iz Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta Banjaluka

Prošle godine, u okviru Projekta vrednovanja i zaštite bare Tišina, Društvo je u ovom močvarno- barskom kompleksu registrovalo 175 vrsta biljaka, 21 vrstu riba i 125 vrsta ptica, od kojih su 33 ugrožene u Evropi i zaštićene međunarodnim konvencijama.