latinica  ћирилица
16/05/2017 |  11:49 ⇒ 11:50 | Autor: RTRS

Institucije kulture Srpske predstaviće se u Sankt Peterburgu

Institucije kulture Republike Srpske predstaviće se publici u Sankt Peterburgu već naredne godine, što je predviđeno Mapom puta za saradnju, rekla je Srni pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković.
Sankt Peterburg - Foto: Screenshot
Sankt PeterburgFoto: Screenshot

"Vjerujemo da će institucije kulture Republike Srpske predstaviti domaće kreativno i savremeno stvaralaštvo ruskoj publici, te nasljeđe putem različitih izložbi iz etnologije i istorije. U ovom momentu znamo da će Muzej Republike Srpske organizovati izložbu Zmijanjskog veza, kao prvog nematerijalnog dobra iz BiH na Listi Uneska", navela je Đakovićeva.

Od sutra do 31. maja u Banjaluci će biti održana manifestacija "Dani Sankt-Peterburga u Republici Srpskoj". Tim povodom građanima Banjaluke biće predstavljen bogat kulturno-umjetnički program.

Ova manifestacija je jedna od aktivnosti koje su definisane dokumentom "Mapa puta aktivnosti za realizaciju spiska prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i Republike Srpske" koji su potpisali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko prošle godine na Međunarodnom ekonomskom forumu u Ruskoj Federaciji.

Saradnja dvije vlade odnosi se, između ostalog, i na oblasti kulture.

Kulturni program Sankt Peterburga u Banjaluci počinje sutra u 12.00 časova svečanim otvaranjem manifestacije, izložbom u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske "Upoznavanje Sankt Peterburga", koja je posvećena nastanku, izgradnji, tradiciji i običajima Sankt Peterburga. Izložba će biti otvorena do 31. maja.

Banjalučka publika biće u prilici da pogleda i izložbu "Opsada Lenjingrada u fotografijama" koju su napravili ratni dopisnici lenjingradskog odeljenja TASS-a, Sovinformbiroa i uredništava novina, te da prisustvuje koncertu Gudačkog kvarteta "Kapelija" iz Sankt Peterburg.

Ovom prilikom biće upriličen i gala koncert peterburških zvijezda opere i baleta na kojem će učestvovati solisti sanktpeterburškog državnog akademskog pozorišta "Leonid Јakobson" koje predvodi počasni umjetnik Rusije Andrian Fadejev i talentovani muzičari, pobjednici međunarodnih i državnih takmičenja, dobitnici prestižnih muzičkih nagrada, solisti Državnog kamernog muzičkog pozorišta "Sankt Peterburg opera". Biće odigrana i predstava "Lutke i klovnovi" državnog pozorišta marioneta iz Sankt Peterburga.

Najstarija filmska kompanija u Rusiji, koja je nastala na osnovu vojno-kinematografskog odjeljenja Skobeljevskog odbora 1914. godine, pokazaće i djela savremenih režisera "Ptica" Ksenije Baskakove, "Kontribucija" Sergeje Snežkina, "Obožavateljka" Vitalija Meljnikova i "Tri dana prije proljeća" Aleksandra Kasatkina.

Izvor: SRNA