latinica  ћирилица
17/05/2017 |  07:22 ⇒ 18:56 | Autor: RTRS

Poslanici NSRS glasali protiv prodaje akcija RŽR Ljubija (VIDEO/FOTO)

Narodna skupština Republike Srpske nije usvojila Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,9998% akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude "Ljubija".
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

17.25... Narodna skupština Republike Srpske u drugom nastavku 18. redovne sjednice nije usvojila Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,9998% akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude "Ljubija", Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca. Za ovaj Prijedlog glasalo je 39 narodnih poslanika, protiv je bilo 34, a suzdržanih 7.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Informaciju o implementaciji Strategije za suzbijanje nasilja u porodici Republike Srpske (2014-2019) za 2015. i 2016.godinu, kao i Informaciju o realizaciji Programa razvoja sporta i Strategije razvoja sporta u Republici Srpskoj za 2016. godinu.

Na zahtjev predlagača, Vlade Republike Srpske, sa Dnevnog reda sjednice povučen je rijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po Projektu podrške zapošljavanju.

17.10. Poslanici Koalicije Domovina izjavili su upravo na konferenciji za medije da će biti suzdržani prilikom glasanja o prodaji akcija RŽR Ljubija.

17.00... Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske zaključili su raspravu o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na Odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude Ljubija Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da je ponuda kompanije "Izrael investment grupa" za državni paket akcija u Rudnicima željezne rude /RŽR/ "Ljubija" prihvaćena, jer je bolja od "Mitalove" i donosi investicije i razvoj tog rudnika i Srpske.

Đokić je rekao da Narodna skupština može da prihvati ili odbaci odluku o prodaji akcija "Ljubije", te da je oboje legitimno i donosi određene posljedice.

"Neću biti razočaran ako parlament ne prihvati odluku", poručio je Đokić u završnoj riječi u Narodnoj skupštini o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na Odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR "Ljubija" Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.

Đokić je dodao da je proces prodaje akcija "Ljubije" vođen transparentno.

On je naglasio da odluka o prodaji akcija "Ljubije" nije njegova lična odluka, već odluka Vlade Srpske koja je to predložila Narodnoj skupštini.

Đokić je rekao da je Vlada, koja sada upravlja sa 64,99 akcija RŽR "Ljubija", odlučila da pokrene postupak prodaje tih akcija.

"To je predmet ove odluke, a ne prodaja 49 odsto udjela u zajedničkom preduzeću sa `Mitalom`. Na taj način Vlada ničim nije povrijedila osnovni ugovor sa Mitalom", rekao je Đokić i dodao da 92 miliona KM, koliko nudi `Izrael investment grupa` za akcije "Ljubije", donosi konsolidaciju Srpske.

Poslanici Narodne skupštine razmotrili su prijedlog ove odluke, a o apsolviranim tačkama dnevnog reda će se izjašnjavati u 17.15 časova.

14.41... Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica rekao je danas da poslanici ove stranke neće glasati za prodaju akcija Ljubije, jer to "nije u interesu Republike Srpske". Govedarica smatra da ne treba prodavati prirodna bogatstva, te da Srpskoj u vezi sa Ljubijom treba ozbiljan partner i investitor.

"To nije direktor kompanije Izrael investment grupa Evgenij Zotov", rekao je Govedarica tokom skupštinske rasprave.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić naveo je da je prodaja akcija Ljubije hrabar ekonomski potez, te da svaki poslanik o ovoj odluci treba da glasa po svojoj savjesti.

On je izrazio zadovoljstvo što je ovaj proces privatizacije vođen transparentno.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da, ako bude usvojena odluka o prodaji akcija Ljubije" Srpska može dovesti u pitanje investicioni projekat koji je Republici donio stotine miliona KM kroz razna davanja.

"Poslanički klub PDP-a je protiv odluke o prodaji i tako ćemo i glasati", naveo je Borenović.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić ocijenio je da, za sada, nema većine u Narodnoj skupštini za izglasavanje odluke o prodaji akcija Ljubije, te da će se, ukoliko je bude, vidjeti ko je "kupljen".

13.30... Šef Kluba poslanika Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Slobodan Protić rekao je da Srpsku u slučaju prodaje akcija RŽR Ljubija niko ne može da ucjenjuje, ni Arselor Mital, niti bilo koji pojedinac ili kompanija.

"Ako to dozvolimo, sutra nas neće biti", poručio je Protić tokom skupštinske rasprave.

Protić je rekao da Mital u slučaju prodaje državnog paketa akcija u RŽR Ljubija ne gubi ništa u smislu vlasničkog odnosa u zajedničkom preduzeću, jer će i dalje ima 51 odsto akcija, a Ljubija 49 odsto.

Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić rekao je da će kompanija Mital, ukoliko dođe do problema nakon prodaje akcija Ljubije, sigurno zaštititi svoje interese.

On je rekao da Mital ima novca da angažuje najbolje svjetske pravnike ukoliko dođe do pokretanja arbitraže.

"Ono što možemo da uradimo jeste da pokušamo oživjeti mrtvi kapital time što ćemo ga prodati nekome ko može biti dobar suvlasnik, pokrenuti određena istraživanja i postići međukorporacijski dogovor sa Mitalom", smatra Đorđić.

13.15... Lider DNS-a Marko Pavić izjavio je u holu Narodne skupštine da DNS neće podržati prodaju RŽR Ljubija kompaniji Izrael investment grup, jer, kako kaže ova kompanija nije kredibilna.

"Krivac za svu gužvu oko prodaje Ljubije je Ministarstvo industrije energetike i rudarstva", rekao je Pavić. On je naglasio da je sigurno je da će DNS braniti interese Prijedora i Republike Srpske i da neće podržati prodaju RŽR Ljubija.

12.07... Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je Vlada Srpske činila napore da se promijene odnosi sa Arselor Mitalom nakon što je uočeno da postoje određeni problemi u poslovanju i odnosima u zajedničkom preduzeću sa RŽR Ljubijom Prijedor, ali da u Mitalu nije bilo razumijevanja za to.

Replicirajući narodnim poslanicima na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa prodajom državnog paketa akcija u RŽR Ljubija, Đokić je rekao da je od Arselor Mitala traženo da proda dva odsto udjela kako bi sa RŽR Ljubijom imao po 49 odsto akcija u zajedničkom preduzeću.

Đokić je rekao da mu je žao što Arselor Mital nije dao bolju ponudu za državne akcije u RŽR Ljubija.

On je dodao da je Vlada provjerila Izrael investment grupu, te da ta firma ima kapital od 35,1 milion dolara.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da su predstavnici vlasti 2004. godine pokrenuli rudnik u Ljubiji u kome nije bilo zaposlenih i koji je imao ogromna dugovanja.

Glamočak je istakao da su predstavnici tadašnje vlasti u Srpskoj zadržali 49 odsto akcija u zajedničkom preduzeću Ljubije i Mitala, a da aktuelna vlast prodaje sve u tom preduzeću.

"Prodaje se 49 odsto i više od 800 zaposlenih koji ovom odlukom mogu ostati bez posla", rekao je Glamočak tokom skupštinske rasprave.

Poslanik Koalicije "Domovina" Admir Čavka rekao je da je prodaja akcija u RŽR Ljubija važno pitanje za Bošnjake, te da će u vezi sa ovom odlukom štititi pravo svakog radnika u Arselor Mitalu u Prijedoru i Zenici.

On je poručio da niko nema pravo da ucjenjuje narodne poslanike time da će otići i napustiti Prijedor i Zenicu, ako "Domovina" podrži prodaju akcija Ljubije.

Uz poruku da će glasati shodno svojoj savjesti, Čavka je rekao da i dalje nema dovoljno informacija o Izrael investment grupi, te da institucije treba da dođu do tih podataka.

11.45... Poslanik SNSD Dragoljub Davidović izjavio je da je RŽR Ljubija "mrtvac", jer mu je ugovorom sa Mitalom iz 2004. zabranjeno da kopa rudu.

11.35... U NSRS je stigao lider DNS-a Marko Pavić, koji je odmah otišao u prostorije Kluba poslanika ove stranke. 

11.30... Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić rekao je danas da je "zabluda da će anonimna kompanija Izrael investment grupa zadržati 850 radnika" u Arselor Mitalu Prijedor nakon kupovine državnog paketa akcija u Rudnicima željezne rude Ljubija. Čavić je rekao da se Srpska "ne sreće prvi prvi put sa potpuno nepoznatim investitorom", zbog čega NDP neće podržati privatizaciju RŽR Ljubija.

"Direktor izraelske kompanije Evgenij Zotov, navodno, nastupa u ime velikih investitora, a nema iza sebe nikoga. Јa takvom ne vjerujem. Јasno je da 2031. godine ističu resursi, zbog čega hitno treba obnoviti istraživanja i uložiti u obnovu rudnika. Za to Zotov i ova kompanija nemaju kapacitet", rekao je Čavić tokom skupštinske rasprave.

On je podsjetio da je Arselor Mital, kao prvi proizvođač čelika i željezne rude u svijetu, prošle godine u svijetu imao ukupan prihod od 56 milijardi dolara.

Poslanik SNSD-a Radovan Višković ukazao je na to da se poslanička rasprava obavlja o prodaji 64,9 akcija u RŽR Ljubija, a ne o Arselor Mitalu, dodajući da je jedno od ključnih pitanja zašto je Mitalu u ovom slučaju bolji partner Vlada ili država, a ne neko drugi.

"Mi treba da štitimo državne interese i kapital u RŽR Ljubija koji je lošim ugovorom iz 2004. godine stavljen ad akta", rekao je Višković.

Vlada Republike Srpske ranije je donijela odluku o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude Ljubija, metodom neposrednog izbora kupca.

Za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala Ljubije kompanija Izrael investment grupa ponudila je 92 miliona KM.

Godine 2004. formirano je zajedničko preduzeće Ljubije i Mitala u kojem RŽR ima 49 odsto, a Mital 51 odsto akcija.

To znači da Izrael investment grupa, ako kupi 64,9 akcija RŽR-a, automatski postaje vlasnik 49 odsto zajedničkog preduzeća.

......

Јučerašnju sjednicu NSRS obilježila je žustra rasprava o prodaji akcija Ljubije u kojoj je jedan broj poslanika istakao da je potrebno prodati akcije kompaniji Izrael investment grupa dok su drugi protiv donošenja takve skupštinske odluke.

U nastavku sjednice trebalo bi da bude razmatran i prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci - Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po projektu podrške zapošljavanju.

Prenos skupštinskog zasjedanja možete pratiti na programu RTRS plus.

Izvor: RTRS/SRNA