latinica  ћирилица
17/05/2017 |  15:19 ⇒ 18:35 | Autor: RTRS

Bijeljina ne može pohvaliti zavidnim studentskim standardom (VIDEO)

Bijeljina je Univezitetski grad, ali se ne može pohvaliti zavidnim studentskim standardom.
Smještaj za studente - Foto: RTRS
Smještaj za studenteFoto: RTRS

Tek oko 100 studenata je smješteno u Dom učenika, a procjena je da se na visokoškolskim ustanovama obrazuje između pet i šest hiljada studenata na javnim i privatnim fakultetima.

Izgradnja studentskog doma je realna potreba, ali konkretni planovi ne postoje. U međuvremenu, potrebe studenata za smještajem i ishranom djelimično se podmiruje kapacitetima Doma učenika, izgrađenog 50 – tih godina u sklopu Poljoprivredne škole.

Prioritet u smještaju imaju srednjoškolci. Kapacitet doma je za 200 učenika, a studenti imaju pravo na smještaj na mjesta preostala nakon konkursa za srednjoškolce, pojašnjava direktor Doma učenika. 

- Mi smo razgovarali i u stalnom smo kontaktu sa resornim ministartsvom i gradskim vlastima, ali je sve osatlo samo na tim razgovorima, svima je jasno da Bijeljini treba jedna savremen studentki dom - istakao je  direktor ЈU "Dom učenika" Vladimir Vulović.

Cijena smještaja sa ishranom za studente na budžetu je 90, za samofinansirajuće 200 maraka. Svi studenti mogu koristiti usluge menze po istim cijenama kao i oni koji nisu smješteni u domu. Povoljno je i uslovi nisu loši, ali moglo bi i bolje, kažu studenti. 

-Da imamao kupatila u sklopu soba, čitaonicu, biblioteku, ono što uglavnom imaju i svi drugi studenti - rekla je studentkinja treće godine Poljoprivrednog fakulteta Nikolina Mašić.

Objekat Doma učenika izgradjen je 1950 godine, za potrebe učenika Poljoprivredne škole. U nadležnost republike prelazi 2007. godine iz čijeg se budžeta i finansira, dok materijalne troškove snosi grad Bijeljina.