latinica  ћирилица
17/05/2017 |  15:28 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Policija upozorava - Prijaviti saznanja o opasnoj igrici "Plavi kit" (FOTO/VIDEO)

Policijska uprava Prijedor pozvala je danas zaposlene u školama i roditelje da se obrate policiji ako primijete bilo šta što ukazuje na to da djeca učestvuju u onlajn igrici "Izazov plavog kita" koja žrtve navodi na autodestruktivne radnje.
Načelnik policijske uprave Prijedor - pres - Foto: SRNA
Načelnik policijske uprave Prijedor - presFoto: SRNA

- Riječ je o opasnoj igri koja se širi društvenim mrežama, koja navodno ima nekih 50 nivoa i destruktivnog je, a na kraju i suicidalnog karaktera. Ono po čemu se posebno može prepoznati učešće u jednoj takvoj igri jesu povrede na tijelu, odnosno crtanje crteža oštrim predmetom na koži - rekao je Dalibor Ivanić, načelnik PU Prijedor na konferenciji za novinare.

Naveo je da je Interpol obavijestio MUP Republike Srpske o ovoj pojavi, a MUP sve policijske uprave.

- Obavijestili smo sve policijske stanice da kontaktiraju škole, a apelujemo i na građane i roditelje, ako dođu da bilo kakvih saznanja u vezi s tim, da ih podijele sa policijom kako bismo preduzeli sve potrbene mjere - poručio je Ivanić.

Ocijenio je da je stanje bezbjednosti na području ove PU stabilno i da policija preduzima sve potrebne planske, preventivne i represivne mjere da se i održi.

- Ono što ćemo u narednom periodu posebno intenzivirati, u saradnji sa drugim institucijama, jeste da preduzmemo na vrijeme planske mjere na prevenciji incidenata motivisanih mržnjom koji bi mogli da se dešavaju u vrijeme turističke sezone - najavio je Ivanić.

Opasna igrica "Plavi kit" (foto:Fejsbuk)

Prošlog mjeseca na području PU Prijedor evidentirano je 76 krivičnih djela, a rasvijetljeno njih 85,5 odsto.

Zabilježena su 54 prekršaja javnog reda i mira. U akciji "Prosjačenje" bilo je 12 prekršaja, a počinioci su često povratnici u činjenju tih prekršaja.

- Cilj nam je da na vrijeme prepoznamo i represivno djelujemo u smislu sprečavanja organizovanog djelovanja kada je riječ o prosjačenju i tu ćemo planski postupiti sa terenskim kancelarijama za strance da bismo na vrijeme odreagovali u turističkoj sezoni kada dolazi veći broj građana iz inostranstva i povećano je prisustvo lica koja se bave prosjačenjem - dodao je Ivanić.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 1.919 prekršaja, prijavljene su 63 saobraćajne nezgode, a iz saobraćaja je isključeno 198 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava.

Izvor: RTRS, SRNA