latinica  ћирилица
17/05/2017 |  15:35 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

FZO u Brčkom smanjio osnovnu listu lijekova (VIDEO)

Fond zdravstvenog osiguranja u Brčkom smanjio je osnovnu listu sa 126 na 95 lijekova, i time socijalno ugrožene korisnike, doveo u još težu situaciju.
Lista lijekova - Brčko - Foto: RTRS
Lista lijekova - BrčkoFoto: RTRS

U brčasnkom zdravstvu ističu da je njihove primjedbe, Fond samo djelimično prihvatio. Korisnici su ogorčeni politikom zaspolenih u Fondu.

 Fond zdravstvenog osiguranja od 22. maja, subvencionisaće 30 lijekova manje nego ranije. Razlog za to nismo mogli saznati, jer u Fondu o ovome nisu htjeli da govore. U saopštenju su naveli da šest lijekova nije uvršteno jer "ih Agenncija za lijekove i medicinska sredstva BiH nije registrovala, dok je pet lijekova prebačeno na Dodatnu listu lijekova." Korisnici negoduju, posebno penzioneri, koji redovno pune budžet Fonda.

U Јavnoj zdravstvenoj ustanovi odbacuju svaku odgovornost za ovu Listu.

- Neki lijekovi će biti vjerovatno zamjenjeni alternativama, ali u nekim situacijama nemamo alternative, ili alternativa ona koja se doplaćuje, a ova je bila besplatna - rekao je zamjenik direktora ЈZ, Brčko dr Borislav Đulabić.

Fond određene lijekove subvencioniše 50, 70 i 100 odsto. Sa nove besplatne liste skinuto je nekoliko lijekova koji su najčešće propisivani, kažu u zdravstvu.

- To je Aminofilin, to j elijek koji se koristi kod liječenja plućnih problema, zatim Ranitidin, Metoprodol, Mesalo, Glicerin trinitrat, Ventolin sprej - dodao je Đulabić.

 Iz Јavne zdravstvene ustanove poručuju da u Fondu vlada samovolja, jer su Esencijalnom listom zanemarili odluku stručne Komisije za lijekove, i tako izazvali nezadovoljstvo osiguranika.