latinica  ћирилица
18/05/2017 |  09:54 | Autor: RTRS

Arnautović: Ustavni sud BiH pobio sopstvenu odluku

Ustavni sud BiH je, prihvatajući apelaciju Bože Ljubića o načinu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, djelovao suprotno svojim ranijim odlukama istovremeno pobijajući i svoju odluku o konstitutivnosti naroda iz 2000. godine, smatra Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije BiH.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Arnautović ističe da je Ustavni sud BiH svojom odlukom, na osnovu Ljubićeve apelacije, poništio princip da se iz svakog kantona u Federaciji mora birati po jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda, već se mora obezbjediti proporcionalan izbor. Na ovaj način je, upozorava Arnautović, pobio sam svoju raniju odluku o konstitutivnosti naroda iz 2000. godine.

Vehid Šehić bivši član CIK-a smatra da neće biti moguće provesti izborne rezultate, ne samo u Federaciji, već i u BiH ukoliko odluka Ustavnog suda po Ljubićevoj apelaciji ne bude provedena. Kako kaže, potpuno je izvjesno da će u narednim mjesecima ovo biti ključno političko pitanje u odnosima SDA i HDZ-a.

Maksida Bajramović, portparol CIK - a BiH naglašava da je, prema važećem Izbornom zakonu, CIK obavezan da raspiše izbore u maju 2018. godine do kada bi se trebala riješiti i dilema u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

Izvor: Nezavisne novine