latinica  ћирилица
18/05/2017 |  10:55 | Autor: RTRS

Novi katastar nepokretnosti u 154 katastarske opštine

U Republici Srpskoj do sada je osnovan novi katastar nepokretnosti u 154 katastarske opštine, a u toku je osnivanje u još 38, konstatovano je tokom nadzorne misije Svjetske banke, čija je delegacija prethodnih dana boravila u Banjaluci.
Katastar nepokretnosti - ilustracija (foto: eBlogfa.com) -
Katastar nepokretnosti - ilustracija (foto: eBlogfa.com)

Riječ je o realizaciji projekta "Registracija nepokretnosti" koji, uz poslove uspostavljanja jedinstvene evidencije o nepokretnostima odnosno novog katastra, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIPP/ finansira iz namjenskih sredstava i kreditnih sredstava Svjetske banke.

Projekat bi trebalo da znatno pojednostavi postupak uknjižavanja i promet nepokretnostima, a građanima obezbijedi manje čekanja i troškova u postupku prikupljanja neohodne dokumentacije o nepokretnostima.

U okviru ovog projekta, izlaganje na javni uvid podataka o nepokretnostima i utvrđivanju prava na nepokretnostima završeno je u još pet, a u toku je izlaganje u 15 katastarskih opština, saopšteno je iz RUGIPP-a.

Direktor RUGIPP-a Miloš Komljenović rekao je da se uspostavljanje jedinstvene evidencije o nepokretnostima realizuje planiranom dinamikom, te da se intenzivno radi na završetku softverskog rješenja "Eterasoft", što je ključno za projekat.

On je dodao da je uspostavljanje jedinstvene evidencije o nepokretnostima od ogromnog značaja za Republiku Srpsku.

Projekat "Registracija nepokretnosti" Uprava realizuje od 2013. do 2020. godine, a po njegovom završetku poslovi na uspostavljanju i održavanju jedinstvene evidencije o nepokretnostima biće nastavljeni iz namjenskih sredstava RUGIPP-a.

Delegacija Svjetske banke prethodna tri dana boravila je u Banjaluci u okviru druge ovogodišnje nadzorne misije.

Izvor: Srna