latinica  ћирилица
18/05/2017 |  11:47 ⇒ 12:57 | Autor: RTRS

Doboj: Kampanja za bezbjednost maturanata (VIDEO)

Srednjoškolsko obrazovanje u Doboju završava oko 1.000 đaka. U susret maturskim zabavama nadležni sprovode kampanju za bezbjednost maturanata.
Doboj - maturanti - Foto: RTRS
Doboj - maturantiFoto: RTRS

Maturske zabave samo što nisu počele pa su nadležni pažnju usmjerili na bezbjednost đaka. Kažu, do sada nije bilo većih problema i incidenata, ali uvijek treba biti oprezan.

- Cilj nam je da u svakom trenutku znamo gdje se nalaze naši učenici poslije maturskih večeri i uvijek ih pratimo zajedno sa roditeljima, kaže predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Doboj, Spasoje Vasiljević.

Ove godine u kampanju prevencije, osim škole i policije, uključili su se Auto-moto savez i Agencija za bezbjednost saobraćaja.

Psiholozi kažu da je alkohol najveći problem zbog čega maturanti mogu da snose posljedice i da budu kažnjeni.

- Oni su punoljetna lica i mi ih suočavamo s tim da su i krivično i prekršajno odgovorni, tako da moraju imati određena iskustva šta se može desiti nakon ekscesa. Oni se oni u grupi savim drugačije ponašaju nego kao pojedinci, pojašnjava psoholog Luka Ristić.

Goran Petrović, pomoćnik komandira PS Doboj 1, navodi da učenici mogu da se susretnu sa kaznama od 100 do preko 400 KM kao i lišenjima slobode u slučaju konzumacije alkohola preko 1,5 grama.

Ipak, najčešći su prekršaji, tuče i narušavanja javnog reda i mira a u proteklih desetak godina policija ih je uspješno suzbijala.

Nije bezazleno ni učestvovanje u saobraćaju pa će u noćima maturalnih proslava na ulicama Doboja biti organizovano pojačano prisustvo saobraćajnih patrola i policijskih službenika u neposrednim blizinama objekata gdje se budu odvijala maturska slavlja.