latinica  ћирилица
18/05/2017 |  14:26 ⇒ 14:46 | Autor: RTRS

Organizovan Prvi viteški festival u Srpskoj

Zavičajni muzej Gradiška organizovao je danas, povodom Međunarodnog dana muzeja, Prvi viteški festival u Republici Srpskoj.
Prvi viteški festival u Gradišci - Foto: SRNA
Prvi viteški festival u GradišciFoto: SRNA

U okviru edukativnog dijela Viteškog festivala, više od 300 učenika gradiških osnovnih škola imalo je priliku da u gradskom parku prisustvuje pokaznim vježbama mačevanja i gađanja lukom i strijelom.

Vježbe su izvodili članovi Udruženja "Beli orlovi" i Streličarskog kluba Republike Srpske, obučeni u vitešku srednjovjekovnu odjeću i oklope, nakon čega su i učenici mogli da probaju da gađaju lukom i strijelom i da se mačuju replikama mačeva od pjene i stiropora.

Neki od učenika učestvovali su i u školi heraldike, gdje su im predstavljeni simboli i grbovi iz doba srednjeg vijeka, a u gradskom parku, u okviru revijalnog dijela Prvog viteškog festivala, građani su imali priliku da uživaju u uzbudljivim borbama vitezova.

Član Udruženja "Beli orlovi" iz Beograda Bojan Tasić rakao je da se Udruženje bavi očuvanjem starih srednjovjekovnih vještina mačevanja i streličarstva, zanata kao što je kovački, izradom oklopa i odjeće od kože, drveta i metala, te proučavanjem srednjovjekovne arhitekture i eksperimentalnom arheologijom.

"Veliko je interesovanje za ovakve manifestacije, a djeca su najbolja publika i sa njima je najljepše raditi", naglasio je Tasić.

Udruženje "Beli orlovi" imao 40 aktivnih članova u Beogradu i još 60 članova u drugim gradovima Srbije. Neki od njih su u reprezentaciji Srbije u ful-kontakt borbama u oklopima, učestvuju na brojnim takmičenjima u Evropi, a na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Barseloni došli su do osmine finala takmičenja u ful-kontakt borbama.

Na Viteškom festivalu u Gradišci predstavio se i član Streličarskog kluba Republike Srpske Ranko Bujić, koji je i prvi srednjovjekovni vitez-streličar u BiH i čalan viteškog reda "Čuvara koplja svetog Georgija".

Bujić je naveo da uskoro ide u Rumu, gdje će biti proglašen srpskim vitezom, te da zajedno sa svojom suprugom putuje i nastupa na brojnim srednjovjekovnim renesansnim viteškim festivalima i takmičenjima u Evropi.

On je dodao da je, osim toga što je vitez-streličar, i sekretar Streličarskog saveza Republike Srpske koji postoji desetak godina i ima dva kluba u Banjaluci i jedan u Prijedoru, te da streličari iz Srpske ostvaruju zavidne rezultate i osvajaju pregršt medalja na evropskim i međunarodnim takmičenjima.

Vršilac dužnosti direktora Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović kaže da je u planu da Viteški festival u Gradišci postane tradicionalni regionalni, pa čak i međunarodni festival, i karakteristična manifestacija koja će svake godine biti održavana povodom Međunarodnog dana muzeja.

"Ideja je da Viteški festival u budućnosti obuhvati i obilaske kulturnog nasljeđa opštine Gradiška i prikaz starih zaboravljenih zanata i vještina srednjeg vijeka i drugih istorijskih perioda", dodao je Vujinović.

On je istakao da je Zavičajni muzej u Gradišci krajem februara organizovao izložbu "Doba viteštva" na kojoj su predstavljene srednjovjekovne nošnje, oklopi, oružja i oruđa, koju je u 14 dana posjetilo više od 3.000 građana, među kojima najviše djece i omladine.

"To je bio znak da za ovakve manifestacije postoje interesovanje i publika i to je bio motiv i opravdanje za ulaganje u projekat organizovanja Prvog viteškog festivala u Gradišci", smatra Vujinović.

Izvor: Srna