latinica  ћирилица
18/05/2017 |  15:28 | Autor: RTRS

Svjedoci govorili o zarobljenim srpskim civilima u Goraždu

Na suđenju Ibri Merkezu, Ešefu Huriću i Predragu Boguniću za ubistva i zatvaranje srpskih civila na području Goražda, bivši policajac Mustafa Nevesinjac rekao je da je učestvovao u "dislociranju" srpskih zarobljenika iz goraždanske Policijske stanice u zgradu prekoputa MUP-a.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Nevesinjac je ispričao u Sudu BiH da su Srbi bili zatočeni u objektu u Ulici Moše Pijade.

"Oni su tu bili premješteni iz svojih stanova. U njihovom zatvaranju nisam učestvovao, a u njihovom dislociranju jesam jednom ili dva puta. To su bili civili, a odvodili smo ih u zgradu prekoputa MUP-a", posvjedočio je svjedok.

Nevesiljac je rekao da mu je policajac Šefko Hodžić prenio da je došla naredba ratnog Predsjedništva da se civili dislociraju, a zgrada u kojoj su se nalazili bila je obezbijeđena 24 časa, prenosi Birn.

Svjedok je rekao da je u prostorijama za zadržavanje u Policijskoj stanici bilo zatvorenih Srba sa Bučja, ali da ne zna kako je došlo do njihovog zatvaranja.

On je ispričao da je rat u Goraždu počeo 4. maja 1992. godine i da je zajedno sa grupom policajaca otišao u naselje Panorama, gdje su formirali liniju.

Nevesinjac je rekao da se nakon mjesec do dva vratio u Stanicu javne bezbjednosti, gdje od rukovodnog kadra zatiče Ibru Merkeza, koji je bio načelnik Stanice.

On kaže da je saznao da je zamjenik komandira Ešef Hurić formirao stanicu na lijevoj obali Drine, te da je nakon ranjavanja Merkeza u ljeto 1992. godine na njegovo mjesto postavljen Predrag Bogunić.

Svjedok Damir Topalović, bivši policajac u Goraždu, rekao je da su u prostorijama za zadržavanje u Policijskoj stanici bilo Srba sa Bučja.

"Ti civili se nisu mogli kretati. Јavili bi se stražaru, a valjda je Bogunić davao ta odobrenja", ispričao je Topalović.

On je naveo da se u septembru, nakon povratka sa linije na Panorami, vratio u Stanicu policije, gdje je stavljen na raspolaganje Boguniću.

Merkez, Hurić i Bogunić optuženi su da su od jula 1992. do druge polovine februara 1993. naredili i učestvovali u ubistvima i zatvaranju više od 100 srpskih civila starosne dobi od sedam do 70 godina.

Prema optužnici, Merkez je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Goražde i član Ratnog predsjedništva Skupštine opštine Goražde, Bogunić načelnik Stanice, a Hurić komandir Stanice policije u tom gradu.

Suđenje će biti nastavljeno 6. jula.

Izvor: SRNA