latinica  ћирилица
18/05/2017 |  15:30 | Autor: RTRS

Štrbac: Prijava protiv Vulina marketinški trik za afirmaciju ustaške ideologije

Direktor Dokumentaciono informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je Srni da je krivična prijava koju je hrvatsko "Udruženje branitelja domovinskog rata 91" podnijelo protiv ministra u Vladi Srbije Aleksandra Vulina, marketinški trik radi afirmacije ustaške ideologije.
Savo Štrbac - Foto: RTRS
Savo ŠtrbacFoto: RTRS

Govoreći o tome da su ustaše bile "najdesniji ogranak fašizma", Štrbac je ukazao da je riječ o marketinškom triku koji bi trebalo da skrene pažnju na "ustašku ideologiju kojoj oni ne da se ne suprotstavljaju, nego su pod tim znamenjima išli u rat 1991. godine".

"Mislim da oni i ne očekuju nikakvo procesuiranje i da je ovo samo marketinški trik, da se o njima piše i što više spominju ustaštvo, Blajburg i ta njihova organizacija", istakao je Štrbac.

On je naglasio da kleveta nije ako se iznosi istina i da su sve konstatacije koje je Vulin iznio tačne, među njima i činjenica da se manifestacija u Blajburgu održava pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora.

Štrbac je ukazao na to da je na snimcima iz Blajburga prikazana čak grupa djece i roditelja u kompletnoj ustaškoj uniformi, a da se na tamošnjem spomeniku ne pominju civili, nego piše da je podignut hrvatskoj vojsci.

On je dodao da su u Austriji mnogi, više puta, tražili zabranu skupa u Blajburgu, a da su zbog veličanja ustaštva i "velike hrvatske" koju zastupa hrvatski pjevač Tompson, njemu proteklih godina u Istri otkazivani nastupi, nedavno u Austriji, a juče i u Mariboru.

Štrbac kaže da ocjene Vulina o revitalizaciji ustaštva tokom posljednja dva saziva hrvatskog Sabora dijele i analitičari u Hrvatskoj, a da se u praksi to "vidi po svemu što se događa".

"Počev od ploče na kojoj piše `Za Dom spremni` u Јasenovcu, govora u medijima koji je gori nego 1991. godine, a tu su i etnički motivisani napadi - uglavnom na Srbe, čiji je broj porastao na 300 registrovanih", rekao je Štrbac.

Hrvatsko "Udruženje branitelja domovinskog rata 91" podnijelo je krivične prijave Državnom tužilaštvu Hrvatske i Јavnom tužilaštvu Srbije protiv Vulina zbog njegove izjave da je skup u Blajburgu, održan 13. maja, "najveći skup fašista i neonacista u Evropi" koji se sprovodi pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora.

Izvor: SRNA