latinica  ћирилица
18/05/2017 |  15:38 ⇒ 17:29 | Autor: RTRS

Bijeljina kreditom povećava budžet (VIDEO)

Gradski budžet u Bijeljini u ovoj godini biće uvećan za 4,6 miliona KM, ali ne zbog dobrog poslovanja gradske vlasti već zbog kreditnih zaduženja.
Bijeljina - Skupština grada - Foto: RTRS
Bijeljina - Skupština gradaFoto: RTRS

Danas je usvojen rebalans budžeta koji se povećava na gotovo 52 miliona maraka i uvećan je za iznos dugoročnog kredita od četiri miliona i kratkoročnog zaduženja od 600.000 maraka.

Sredstva po osnovu kreditnog zaduženja raspoređuju se na izdatke za infrastrukturu i ORIO projekat u okviru kojeg se gradi kanalizacija u gradu, kao i za izmirenje obaveza iz ranijeg perioda.

Zašto je deficit 3,4 miliona maraka, da li će na kraju ove godine biti 4, 5 ili 7 miliona maraka, zašto se potroši više novca nego što se planira budžetom, samo su neka od pitanja opozicije novom načelniku za finansije.

Odbornik Nedeljko Ćorić ne vidi razlog u pravdanju vlasti zbog smanjenja pdv-a, već u lošem radu. Dodaje da rebalans budžeta vlasti služi za pokriće onog što su potrošili u predizbornoj kampanji.

"Imamo problem naplate komunalnih taksi od gotovo 500.000 maraka umanjen", rekao je Ćorić, dok Ljubiša Petrović, odbornik Pokreta Uspješna Srpska kaže: "Planirati sredstva za kabinet gradonačelnika od 700.000 maraka a pričati o štednji je paradoks".

Za novog načelnika za finansije većina pitanja opozicije su politički marketing, a manjak u budžetu pravda isključivo smanjenjem prihoda od PDV-a, koji je inače u porastu na nivou BiH.

"To što se podijeli lookalnim zajendicama je u manjku 5 % do maja", izjavio je Slavko Bašić načelnik Odjeljenja za finansije.

Najglasnija rasprava bila je ipak zbog odborničkih dodataka. Opozicija je tražila odgovor od načelnika za finansije o tome zašto su u ovoj godini isplaćene plate funkcionerima i načelnicima, a nisu naknade odbornicima. 

Predsjednik Skupštine nije dozvolio izlazak načelniku Bašiću za govornicu tvrdeći da je rasprava završena.

"Gospodine Ćoriću, Vaša konstatacija je na mjestu. Sačekajte da završim. Načelniče odjeljenja ,molim vas da se ubuduće na vrijeme izmiruju odborničke nadoknade", rekao je Slaviša Marković predsjednik Skupštine grada Bijeljina.

Prilikom razmatranja izvještaja o radu Ekodepa – preduzeća koje upravlja gradskom deponijom , opozicija je predložila direktoru da podnese ostavku , ali ne zbog toga što je loše radio već zbog, kako su istakli, loše finansijske situacije firme, za šta je odgovorna vlast.