latinica  ћирилица
18/05/2017 |  16:01 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Prijedor među vodećim gradovima po broju povratnika (VIDEO)

Prijedor je među vodećim gradovima, kako u Republici Srpskoj tako i u BiH, po broju povratnika. Posebno ohrabruje činjenica da u periodu intenzivnog povratka nije bilo incidenata, zaključeno je ovo prilikom posjete Melike Mahmutbegović, potpredsjednice Federacije BiH, gradu Prijedoru.
Kozarac - Foto: RTRS
KozaracFoto: RTRS

Mjesna zajednica Kozarac je najveće naselje na području Prijedora po broju povratnika. Zadovoljni su što su obnovili kuće i što je otvoreno nekoliko manjih privatnih preduzeća.

"Naš grad Prijedor mi nastojimo oživjeti. Dijaspora je donijela dosta para i na osnovu toga nekoliko stotina familija živi", kaže Zlatko Škerić, član savjeta MZ Kozarac.

U Prijedor se do sada vratilo oko dvadeset hiljada Bošnjaka. Primjer je ovo dobrog suživota.

"Prijedor je opština koja je u BiH sa najvećim brojem povratnika. To je ohrabrujuće i nešto što nas sigurno raduje"", izjavila je Meliha Mahmutbegović potpredsjednica Federacije BiH.

"Imamo jednu visoku tekovinu razvijenih međunacionalnih odnosa u gradu Priejdoru, a da ćemo kroz vrijeme nastojati da rješavamo i otvaramo pitanja koja još uvijek nisu razrješena", navodi gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

O životu povratnika razgovarano je i u Novom Gradu. Na područje ove opštine do sada se vratilo 4.500 povratnika, uglavnom Bošnjaka.

Kuće su obnovili, ali je zapošljavanje gorući problem, konstatovano je u razgovoru Mahmutbegovićeve sa predstavnicima Novog Grada.