latinica  ћирилица
18/05/2017 |  16:14 ⇒ 17:37 | Autor: RTRS

Kako žive penzioneri u Istočnom Sarajevu? (VIDEO)

Svaki četvrti stanovnik Istočnog Sarajeva je penzioner. Ukupno ih je 14.286, najviše u Palama 4.764. Većina ih prima u prosjeku 300-400 maraka penzije.
Istočno Sarajevo - penzioneri - Foto: RTRS
Istočno Sarajevo - penzioneriFoto: RTRS

Penzioneri u Istočnom Sarajevu kažu da je umjetnost preživjeti sa malim penzijama. Pomoć lokalnih zajednica varira od opštine do opštine, zato se organizuju u udruženja. Novcem od članarine pomažu nabavku lijekova, ali i porodice umrlih penzionera.

Penzije su jedva dovoljne za lijekove i plaćanje komunalnih računa, za život malo šta preostane, kažu penzioneri iz Istočnog Sarajeva. 

U demografski i na svaki drugi način osiromašenim opštinama Trnovo i Istočni Stari Grad prosječna penzija 230 KM, što je ispod svakog minimuma za normalan život. Ni u Palama ništa bolja situacija.

"Uzmite penziju od 187 KM, šta može penzioner tu da uradi, kada poplaća sve račune, komunalije šta mu ostane", pitaNenad Kusmuk predsjednik Udruženja penzionera Pale.

Zdrastvena zaštita, odlasci kod ljekara, što jeftiniji lijekovi , to su najvažnija pitanja za penzionere. Sve bi im kažu bilo lakše kada bi penzije bile povećane za 3 do 5%.

"Prosječna penzija u Republici Srpskoj je 340 KM, a povećanje od 5 % značilo bi na tu penziju 17 maraka to je ništa, ali za nas i to znači", kaže Žarko Krsman član UO Udruženja penzionera Republike Srpske.

Penzioneri iz Istočnog Sarajeva su solidarni i dobro organizovani.

Preko Udruženja nabavljaju ogrev na rate, ali i posjećuju manastire, razne turističke destinacije gdje se druže i dokazuju da život u trećoj dobi zna da bude ispunjen i lijep.