latinica  ћирилица
18/05/2017 |  16:37 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

Opasna igrica "Plavi kit" stigla i u naše krajeve (VIDEO)

Na internetu se pojavila opasna igra Izazov plavog kita, koja se širi društvenim mrežama. U 50 nivoa igre koje su destruktivnog i na kraju suicidnog karaktera, navode žrtve, odnosno učesnike na samodestruktivne radnje.
Internet - Foto: RTRS
InternetFoto: RTRS

U periodu od 50 dana igranja pred djecu se postavljaju različiti zadaci, u početku manje opasni, poput gledanja horor filmova, zatim samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom na izvršenje samoubistva.

Igrica, koja navodno posljednjih mjeseci odnosi žrtve među tinejdžerima u mnogim zemljama, stigla je i do Srbije, Hrvatske i BiH.

S ozbirom da internet pruža mogućnost lažnog predstavljanja, nemoguće je utvrditi stvarni identitet potencijalno ugroženog tinejdžera.

Djeca izložena opasnostima na društvenim mrežama pokazuju simptome problema i promjenu ponašanja, što ne bi trebalo da promakne roditeljima i nastavnicima.

Iz policije je ranije potvrđeno da je iz Interpola stiglo obavještenje u kojem se apeluje na preduzimanje mjera radi sprečavanja širenja opasne, suicidne kompjuterske igrice "Izazov plavog kita".