latinica  ћирилица
18/05/2017 |  17:35 | Autor: RTRS

Zaharova: Lažni izvještaji o kontaktima Lavrova i Obame

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da su lažni izvještaji američkih medija da je Rusija tražila prijem šefa diplomatije Rusije Sergeja Lavrova kod bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame.
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/Evgeniй Biяtov) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/Evgeniй Biяtov)

Prema njenim riječima, dopisnica lista Politiko Suzan Glaser je, pozivajući se na "određene anonimne visoke zvaničnike prethodne administracije" tvrdila da su navodno od 2013. godine "Rusi bukvalno molili da se organizuje prijem ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova u Bijeloj kući".

- Suzi, to je laž - rekla je Zaharova, i dodala, da je Rusija uvijek bila otvorena za kontakte na različitim nivoima, uključujući i najviše.

- Od te 2013. godine, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov održao je 64 sastanka i 192 telefonska razgovora sa američkim državnim sekretarom DŽonom Kerijem. U više od 90 odsto slučajeva ovi razgovori održani su na inicijativu SAD - istakla je ona.

Komentarišući sastanak Lavrova i američkog predsjednika Donalda Trampa, Zaharova je rekla da će Moskva podijeliti transkript razgovora Lavrova i Trampa ukoliko SAD budu izrazile takvu želju.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome da li ruska strana namjerava da pošalje bilješke sa tih razgovora, istakla je da je predsjednik Rusije vrlo jasno govorio o toj temi.

Zaharova je dodala da se ne vidi trend u normalizaciji unutrašnje političke situacije u SAD nakon izbora, komentarišući imenovanje specijalnog tužioca za istragu "miješanja Rusije" u izbore u SAD.

Zaharova je rekla da ruska strana nema stav o ovom pitanju.

- To je unutrašnja stvar SAD. Mi smo svoj stav o apsurdnosti svih optužbi davno izrazili i rekli da smatramo da je to unutrašnja politička borba u Sjedinjenim Državama, koje, nažalost, ne mogu da izađu iz izbornog ciklusa i vrate se na normalni kolosijek - zaključila je ona.

Izvor: Sputnjik