latinica  ћирилица
18/05/2017 |  17:53 ⇒ 19/05/2017 | 10:00 | Autor: RTRS

Incko: I dalje postoje izazovi na putu stabilnosti; Rusi: Incko nije objektivan (VIDEO)

Visoki predstavnik Valentin Incko u 51. izvještaju Savjetu bezbjednosti UN o političkoj situaciji u BiH navodi da je bilo nekoliko izazova prije svega zbog pokušaja revizije presude u slučaju BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.
Valentin Incko - Foto: RTRS
Valentin InckoFoto: RTRS

Tu su i aktivnosti vlasti Republike Srpske u pokušaju primjene, kako navodi Incko, neustavnog referenduma usvajanjem Zakona o Danu Republike. Svoje stavove o pokušaju revizije, ali i osporavanja prava proslave 9. januara, i Vlada Srpske je, uz popratno pismo predsjednika Republike, takođe uputila Savjetu bezbjednosti.

Kritike Valentina Incka na račun Srpske i u novom nastupu na Ist Riveru. Od oktobra do aprila - smetala mu je dodjela priznanja Narodne skupštine prvim predsjednicima Parlamenta i Republike – Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić i Radovanu Karadžiću, a trn u oku ostao je 9. januar, Dan Republike Srpske. Tačnije, njegovo obilježavanje.

"9. januara, uprkos odlukama Ustavnog suda BiH da je Dan Republike Srpske neustavan praznik, vlasti Republike Srpske, organizovale su proslavu u centru Banjaluke. Proslava je uključivala paradu civilnih i vojnih snaga, kao i učešće nekoliko vojnika Srba unutar Oružanih snaga BiH.", navodi Incko u izvještaju.

S druge strane, Vlada Srpske, u svom izvještaju, navodi da su bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i njegovi pomagači iz međunarodne zajednice pokušali da podriju pravni status entiteta i konstitutivnih naroda.

"Izetbegović je osporio legitimitet Srpske tražeći zabranu obilježavanja Dana Republike, proslave dana osnivanja Republike Srpske, koji se godinama i u miru obilježavao. Iako je Republika Srpska izmijenila zakone o tom danu da bi ih uskladila sa odlukom Ustavnog suda BiH, SDA i njeni saveznici optužili su Srpsku da prkosi Ustavnom sudu BiH.", stoji u izvještaju.

Kome je prkosio Bakir Izetbegović pokušajem revizije presude Srbiji pred Sudom pravde u Hagu? O tome Incko ne govori u izvještaju nego pominje zaključke Narodne skupštine u kojima je oštro osuđena i odbačena jednostrana i neustavna Izetbegovićeva inicijativa.

"Kontroverza je bila centrirana oko Sakiba Softića, bivšeg agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde i njegove legitimnosti da predstavlja BiH u reviziji presude. Razvoj događaja je doveo do velikih kritika na račun bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića".

Kritike na njegov račun i u popratnom pismu predsjednika Srpske Milorada Dodika. Skrenuta je pažnja na neustavan pokušaj Izetbegovića da jednostrano pokrene novi potupak uprkos protivljenju druga dva člana Predsjedništva BiH. Međunarodnoj zajednici upućen je poziv da osudi takav protivpravni pokušaj prisvajanja ovlašćenja Predsjedništva BiH.

"Izetbegovićev potez bio je provokativan pokušaj podrivanja legitimiteta Srpske i prava srpskog naroda. Postupao je suprotno jasnom upozorenju Međunarodnog suda pravde. Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv bivšeg zastupnika BiH pred Međunarodnim sudom pravde Sakiba Softića koji je neovlašteno predao zahtjev za reviziju, ali ne i protiv Izetbegovića koji je prekršio Ustav."

Za Srpsku, to je dokaz političke pristrasnosti u korist bošnjačkih zvaničnika i politika i nepostojanja nezavisnosti. U izvještaju je, podsjećamo, upozoreno i da su se američki zvaničnici, podržavajući planove SDA, protivpravno uplitali u unutrašnja pitanja BiH, i zaprijetili sankcijama ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni. Tu prijetnju na kraju su i sproveli uvodeći sankcije predsjedniku Srpske.

Vladimir Safronkov, ruski predstavnik u SB UN, Incka je optužio da je predstavio jednostrani izvještaj kojim okrivljuje samo Srbe i Republiku Srpsku, te mu uputio primjedbu da kao predstavnik međunarodne zajednice nema mandat da se zalaže za integracije BiH u NATO.

"Visoki predstavnik nije pružio objektivan uvid u situaciju u BiH i stalno optužuje Srbe, a odnedavno i Hrvate, umjesto da se zalaže za dijalog i da uzme u obzir brige i primjedbe svih strana", rekao je Safronkov.

Pozvao je Savjet bezbjednosti da uzme u razmatranje izvještaj koji je poslala Vlada Republike Srpske, a u kojem su, kako on tvrdi, argumentovano pobijene sve tvrdnje o tome da je Srpska uzrok problema i nestabilnosti u BiH.

"Ne postoji nijedan razlog za uvođenje sankcija protiv Republike Srpske i to je odluka koja mora biti ukinuta", rekao je Safornikov. Dodao je da je i na primjeru objavljivanja popisa stanovništva propušteno da se uzmu u obzir i stavovi Republike Srpske.