latinica  ћирилица
19/05/2017 |  12:46 | Autor: RTRS

Linta: Hrvatska je nasljednik NDH

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da reakcije hrvatskog državnog vrha na zabranu koncerta proustaškog pjevača Tompsona u Mariboru još jednom potvrđuju da Hrvatska nije prošla proces denacifikacije zbog lažnog bratstva i jedinstva i da je u suštini nasljednik zloglasne Nezavisne Države Hrvatske.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je kao skandaloznu, ali očekivanu, ocijenio reakciju hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na odluku gradske vlasti Maribora da zabrani koncert proustaškog pjevača Marka Perkovića Tompsona.

"Besramna je i za stotine hiljada srpskih žrtava u zloglasnoj NDH uvredljiva izjava Kitarovićeve da je zabrana koncerta Tompsona kontraproduktivna jer je muzika, tobože, tu da spaja ljude", saopštio je Linta.

On je naveo da je tragična činjenica da hrvatski državni vrh podržava pjevača koji godinama pjeva pjesme u kojima se slave Ante Pavelić i ustaški zločini nad Srbima, kao i šovinistička pjesma "Bojna Čavoglave" koja počinje sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

"Svima je jasno kao dan da desetine hiljada Hrvata koji dolaze na koncerte Tompsona to čine zbog toga što ustaše smatraju borcima za nacionalne interese, a ne misle da su bili zločinci i najveća ljaga i sramota u istoriji hrvatskog naroda", poručio je Linta.

On je istakao da tvrdnju da Hrvatska nije prošla proces denacifikacije zbog lažnog bratstva i jedinstva i da je u suštini nasljednik zloglasne NDH, potvrđuju i brojne druge činjenice, kao što je spomen-ploča sa ustaškim pozdravom u Јasenovcu.

Linta je naglasio da hrvatski zvaničnici šest mjeseci nisu ništa učinili da se ukloni uvredljiva spomen-ploča, kao i brojne druge spomen-ploče širom Hrvatske koje su podignute u čast ubijenih ustaša.

To, kako kaže, potvrđuju i odluka Hrvatskog sabora da bude pokrovitelj komemoracije ubijenim ustašama u Blajburgu i polaganje vijenaca hrvatskih zvaničnika na ploču na kojoj piše "U čast i slavu poginulim hrvatskim vojnicima – maj 1945.".

"Nažalost, od hrvatske predsjednice se ne može ništa drugo očekivati osim da se besramno hvali da sluša proustaškog pjevača Tompsona, da se slika sa ustaškom zastavom i da na taj način pomogne u rehabilitaciji ustaša i Ante Pavelića", rekao je Linta.

Izvor: SRNA