latinica  ћирилица
19/05/2017 |  12:51 | Autor: RTRS

Dačić: Bez napretka u poštovanju ljudskih prava na Kosmetu

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je na ministarskom sastanku Savjeta Evrope u Nikoziji da i nakon višegodišnje primjene različitih projekata Savjeta, nema značajnijeg napretka u poštovanju ljudskih prava i sloboda na Kosovu i Metohiji.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Dačić je istakao da je to posebno primjetno u svakodnevnom životu osoba koje ne pripadaju albanskoj zajednici, a to su pretežno Srbi.

- Prava koja se i dalje krše ili zahtijevaju dodatnu zaštitu polaze od fizičke i pravne bezbjednosti, do prava u domenu imovine, kulture i poštovanja vjerskih sloboda, uključujući slobodan pristup kulturnoj i vjerskoj baštini - naveo je Dačić.

On je naglasio da više od 200.000 nasilno interno raseljenih osoba još ne može da se vrati u svoje domove.

Dačić kaže da postoji spremnost Srbije da bude konstruktivan partner Savjetu Evrope u njegovim budućim aktivnostima na Kosovu i Metohiji.

- Sa ciljem unapređenja zaštite ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, Srbija podržava nastavak angažmana Savjeta Evropa na Kosovu i Metohiji uz puno poštovanje Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 i statusno neutralnog pristupa - naveo je Dačić.

On je dodao da je u posljednje vrijeme u regionu bilo "opasnog potpirivanja međunacionalne mržnje", uz izjave i aspiracije pojedinih lidera za prekrajanjem granica, naglasivši da Savjet može da doprinese suzbijanju takvih pojava.

Govoreći o migrantskoj krizi, Dačić je ukazao da se Srbija, koja se nalazi na zapadno-balkanskoj migracionoj ruti, suočila sa gotovo milion izbjeglica i migranta koji su prešli preko njene teritorije od početka krize do danas.

On je istakao da je to veliki teret za kapacitete Srbije, koja već ima velika i bolna iskustva sa izbjeglicama i interno raseljenim licima.

- U Srbiji i danas boravi 29.457 lica sa statusom izbjeglica iz Hrvatske i BiH, o kojima se brinemo već dvije decenije, kao i više od 200.000 interno raseljenih lica koja su bila primorana da napuste Kosovo i Metohiju nakon 1999. godine - rekao je Dačić.

Izvor: SRNA