latinica  ћирилица
19/05/2017 |  15:30 ⇒ 16:03 | Autor: RTRS

Asanž: Ne opraštam i ne zaboravljam

Osnivač "Vikiliksa" DŽulijan Asanž rekao je danas da neće ni oprostiti niti zaboraviti da je sedam godina bio izložen blaćenju i pritvoru bez podizanja optužnice.
DŽulijan Asanž   (Foto: expressandstar.com) -
DŽulijan Asanž (Foto: expressandstar.com)

"Pritvoren sedam godina bez optužnice, dok su mi djeca rasla i dok mi je ime blaćeno. Ne opraštam i ne zaboravljam", napisao je Asanž na "Tviteru".

Švedsko tužilaštvo prethodno je saopštilo da obustavlja preliminarnu istragu protiv Asanža u vezi sa navodima da je počinio silovanje.

Asanžov advokat izjavio je da je ovo potpuna pobjeda njegovog klijenta i da je on sada slobodan čovjek.

Asanž boravi u Ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine usljed bojazni da bi poslije izručenja Švedskoj bio predat Americi, koja želi da mu sudi jer je "Vikiliks" objavio hiljade povjerljivih dokumenata američke administracije i službi.

Osnivač "Vikiliksa" DŽulijan Asanž pokušaće da dobije azil u Francuskoj nakon odluke Švedske da odustane od krivičnog gonjenja u vezi sa slučajem silovanja, rekao je Asanžov advokat Huan Branko.

Švedsko tužilaštvo saopštilo je ranije da je slučaj silovanja protiv Asanža odbačen nakon sedam godina istrage, ali je britanska policija najavila da će ga uhapsiti ako izađe iz zgrade Ambasade Ekvadora u Londonu.

"DŽulijan Asanž će sada pokušati da izađe iz Ambasade Ekvadora u Londonu i zatraži od Francuske da mu pruži azil kako bi se zaštitio od američkog krivičnog gonjenja", rekao je Branko mreži "Fransinfo".

Advokat navodi da je odgovornost Francuske da obezbijedi Asanžu politički azil.

Švedska je 2010. godine pokrenula istragu protiv Asanža zbog navodnog silovanja, podsjeća "Sputnjik".

Izvor: SRNA