latinica  ћирилица
19/05/2017 |  15:57 ⇒ 17:22 | Autor: RTRS

Premijerka u posjeti Modriči (VIDEO)

U opštinama Modriča, Brod, Derventa i Vukosavlje, u narednom periodu biće realizovni projekati iz vodoprivrede u vrijednosti od 21 milion maraka, istakla je predsjednica Vlade Željka Cvijanović nakon sastanka u Modriči sa načelnicima ovih opština.
Cvijanović u Modriči - Foto: RTRS
Cvijanović u ModričiFoto: RTRS

Prema podacima Vlade Srpske, do sada je u ovo područje, po različitim osnovama, iz republičkog budžeta uloženo oko 150 miliona maraka.

Premjerka je poručila da je, nakon velikih poplava koje su prije tri godine zadesile Republiku Srpsku, a posebno ovo područje, prioritet izgradnja nasipa i objekata zaštite od poplava.

Ona je istakla da se u narednom periodu očekuje realizacija projekata, ukupno za sve četiri opštine, od oko 21 milion KM.

Sredstva će biti uložena u Derventi za spajanje ove opštine na auto put Doboj - Prnjavor, izgradnju graničnog prelaza u Brodu, vodovodne i kanalizacione mreže u Vukosavlju i u izgradnju velikog nasipa u naselju Dobor u Modirči. 

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić rekao je da je razgovarano o velikom nasipu u naselju "4", a projekat je vrijedan oko 9 miliona KM što bi trebalo iduće godine da bude operativno.

Načelnik opštine Brod Ilija Јovičić kaže da je milion maraka obezbijedilo Ministarstvo transporta BiH, a ostali dio Ministarstvo saobraćaja, u stvari Vlada Srpske i Putevi Srpske. Smatra da će biti potrebno oko dva miliona maraka za ove radove.

Načelnik opštine Vukosavlje Borislav Rakić kaže da osim projekta kanalizacije, potrebno urediti i vodosnabdijevanje, jer je Vukosavlje jedna od rijetkih lokalnih zajednica u Srpskoj gdje pojedini stanovnici nemaju pitku vodu. Izrazio je uvjerenje da će to pitanje biti riješeno u narednom periodu. 

U opštine Modriča, Derventa, Brod i Vukosavlje iz Razvojnog programa i budžeta Republike Srpske još će se ulagati u oblast poljoprivrede, prosvjete, zdravstva, kao i u putnu i drugu infrastrukturu.