latinica  ћирилица
19/05/2017 |  16:01 ⇒ 16:20 | Autor: RTRS

Malešević: Unaprijediti praktičnu nastavu

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je danas da ministarstvo ima odličnu saradnju sa Agencijom za mala i srednja preduzeća Srpske koja kroz projekat "Prilika plus", podržava unapređenje praktične nastave u srednjim školama, te da bez dobre prakse nema kvalitetne nastave i zanata.
Gradiška - školstvo - Foto: SRNA
Gradiška - školstvoFoto: SRNA

Malešević i saradnik na projektu "Prilika plus" iz Agencije za mala i srednja preduzeća Srpske Emir Dervišević posjetili su danas Srednju stručnu i tehničku školu u Gradišci, gdje su sa direktorom škole razgovarali o prodršci projektima unapređenja praktične nastave u zanimanjima poljoprivreda i ugostiteljstvo.

Ministar Malešević je istakao da srednja škola u Gradišci ima školsku ekonomiju na kojoj izvodi praktičnu nastavu za poljoprivrednu struku, te da projektom "Prilika plus" postoji mogućnosti podrške razvoju plasteničke proizvodnje u školskoj ekonomiji i saradnje sa poljoprivrednim proizvođačima.

Prema njegovim riječima, još neke poljoprivredne škole u banjalučkoj regiji trebalo bi da se uključe u ovakav vid izvođenja praktične nastave.

"Potrebno je obezbijediti i otkupljivače proizvoda od školskih ekonomija, jer ne vrijedi obučiti učenike i dati im plastenike da proizvode povrće, a da ne znaju šta će sa tim proizvodima", naveo je Malešević.

On je rekao da Ministarstvo ima odličnu saradnju sa ovom agencijom koja kroz projekat "Prilika plus", koji finansira Ambasada Švajcarske u BiH podržava projekte za unapređenje praktične nastave u srednjim školama.

"To se najviše odnosi na podršku praktičnoj nastavi u mašinskoj struci i zanimanjima gdje bez dobre prakse i opreme nema kvalitetne nastave i zanata, a ni dobrog radnika u proizvodnji", istakao je Malešević.

U okviru projekta "Prilika plus" u toku je i realizacija nabavke potrebne opreme za uvođenje novog zanimanja CNC operater u Tehničkoj školi u Gradišci, koje će učenici moći da upišu u narednoj školskoj godini, najavio je Malešević.

Saradnik na projektu "Prilika plus" Emir Dervišević rekao je da vjeruje da će u narednom periodu svi izazovi u vezi sa stručnom obukom učenika, studenata, ali i nezaposlenih lica biti sve aktuelniji.

"Podrška školama i unapređenje praktične nastave kroz povezivanje škola sa kompanijama u realnom sektoru dugoročno može donijeti značajne efekte", ocijenio je Dervišević.

On je dodao da u oblasti proizvodnje povrća Agencija daje pakete podrške lokalnim partnerima, kao što su poljoprivredne zadruge i škole.

"Ne želimo da namećemo, nego da razgovaramo šta je to potrebno školi, kako bi unaprijedila praktičnu nastavu", istakao je Dervišević.

On je dodao da vrijednost paketa podrške u pojedinačnim projektima dostiže i do 50.000 KM.

Direktor Srednje stručne i tehničke škole Gradiška Darko Golić naveo je da je proteklih šest mjeseci dosta toga urađeno na parceli školske ekonomije, koju je škola dobila na koncesioni period od 15 godina.

"Za sada smo popunili sav prostor. Imamo tri plastenika ukupne površine od 500 kvadrata u kojima su zasađene paprike i paradajz, te zasad voća sa više od 60 voćnih vrsta i 200 sorti", neveo je Golić.

On je dodao da očekuje da će sa Agencijom za mala i srednja preduzeća, kroz projekat "Prilika plus", uspostaviti dobru saradnju i unaprijediti praktičnu nastavu.

Izvor: SRNA