latinica  ћирилица
19/05/2017 |  16:36 ⇒ 16:54 | Autor: RTRS

PU Gradiška: Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti

Stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Gradiška u aprilu je bilo zadovljavajuće, smanjen je broj krivičnih djela, kao i zabilježenih slučajeva narušavanja javnog reda i mira, te saobraćajnih nezgoda, izjavio je danas načelnik ove uprave Miloš Brkić.
Gradiška - Policijska uprava - pres - Foto: SRNA
Gradiška - Policijska uprava - presFoto: SRNA


Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Željko Puzić rekao je da je na području Policijske uprave Gradiška u aprilu zabilježeno smanjenje broja krivičnih djela za 25,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Evidentiranih izvršilaca manje je za 44,7 odsto, kao i broja podnesenih izvještaja nadležnim tužilaštvu za 22,22 odsto", rekao je Puzić na konferenciji za novinare.

On je istakao da je od evidentirana 32 krivična djela, 26 iz oblasti opšteg kriminaliteta, što je manje za 31,58 odsto nego u aprilu 2015. godine, kada je evidentirano 38 krivičnih djela.

"Iz oblasti opšteg kriminaliteta ukupno je riješeno 18 krivičnih djela, a procenat ukupno rasvjetljenih krivičnih djela je 75 odsto", naveo je Puzić i dodao da je u tom periodu prijavljeno 15 krivičnih djela protiv imovine, od kojih osam teških krađa.

"Ukupno je rasvijetljeno 60 odsto imovinskih krivičnih djela", naveo je Puzić i napomenuo da nije bilo evidentiranih krivičnih djela protiv polnog integriteta, dok su prijavljena tri samoubistva.

U aprilu su evidentirana dva krivična djela zloupotrebe droga, a dva lica su lišena slobode.

Načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković rekao je da su u aprilu na području Policijske uprave Gradiška evidentirana 23 narušavanja javnog reda i mira, što je za 23,33 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

"Broj prekršaja je manji za pet odsto, a prekršaje je počinilo 30 lica, među kojima su četiri povratnika, dok nije registrovan nijedan maloljetni počinilac", istakao je Trifković.

U ovom periodu evidentirane su 33 saobraćajne nezgode, u kojima je šest lica lakše povrijeđeno, a 12 zadobilo lake tjelesne povrede.

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja preduzet je niz preventivno-represivnih aktivnosti i tom prilikom je iz saobraćaja isključeno 69 vozača.

Trifković je apelovao da se učenici završnih razreda srednjih škola za vrijeme maturskih zabava maksimalno uzdrže od konzumiranja alkohola i narušavanja javnog reda i mira kako bi bile izbjegnute neželjene posljedice.

Predstavnici Policijske uprave Gradiška još jednom su podsjetili da je na snagu stupio Zakon o izmjenama Zakona o oružju i municiji Republike Srpske, kojim je propisano da vlasnici oružja za ličnu bezbjednost imaju obavezu da do 30. juna zamijene oružne listove čiji je rok važenja istekao i podnesu zahtjev za izdavanje novog oružnog lista.

Novim pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji je stupio na snagu 6. aprila, formirana je Policijska uprava Gradiška koja obuhvata područje opština Gradiška i Srbac, a u svom sastavu ima osam organizacionih jedinica.

Izvor: SRNA