latinica  ћирилица
19/05/2017 |  18:37 ⇒ 20/05/2017 | 08:30 | Autor: RTRS

Da li zenički Mital zbog Ljubije, otplaćuje dug prema koaliciji "Domovina"?(VIDEO)

Arselor Mital Zenica, prema svemu sudeći, otplaćuje dug prema SDA, i to samo dan nakon što nije izglasana prodaja RŽR Ljubije u Narodnoj skupštini.
Izetbegović i Nair - Foto: RTRS
Izetbegović i NairFoto: RTRS

Dogovor Bakira Izetbegovića i Biju Naira, direktora zeničkog Mitala, o izgradnji memorijalnog centra za Bošnjake u Omarskoj, rezultat je povoljnog glasanja koalicije "Domovina" u NSRS, a to za RTRS potvrđuje i poslanik tog kluba.

Dok su poslanici "Domovine", bar kako su oni tvrdili, razmišljali o argumentima "za" i "protiv" prodaje Ljubije, Bakir Izetbegović je, čini se, već sklopio dogovor sa zeničkim Mitalom. Taj dogovor potvrđen je na sastanku sa Biju Nairom, a rezultat povoljnog glasanja u Skupštini – izgradnja memorijalnog centra za Bošnjake u Omarskoj. Da je glasanje "Domovine" bilo uslovljeno tim dogovorom, potvrđuje i Admir Čavka.

- Za mene je to na neki način morbidno da Mital nakon 14 godina poslovanja u Omarskoj, da nisu napravili memorijalni centar i da na neki način uslovljavaju naše glasanje gradnjom tog spomenika. Nije mene niko zvao, ali je kroz priču bilo da je Mital spreman da napravi taj centar - kaže Čavka. 

- Mislite da je ovaj sastanak, odmah je bio nakon glasanja, da je na neki način otplata dogovorenog duga?(RTRS)

- Pa tako ispada, u svakom slučaju - odgovorio je Čavka.

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić tvrdi da su Bošnjaci ponovo "nasankali" srpsku opoziciju u Skupštini.

- Sada je potpuno jasno na koji način se desilo da bošnjački glasovi koji su ispočetka podržavali novo zapošljavanje, zapošljavanje Bošnjaka i novu investiciju, odjednom bili uzdržani ili protiv, da je to bila akcija Izetbegovića koji je još jednom nasankao SZP. Ovo je znak da oni nemaju pojma šta se dešava na ukupnoj sceni u BiH, da se naivno hvataju za stvari ne bi li Vladi u Republici Srpskoj bilo lošije, da bi oni imali veću šansu da se popnu na vlast - kaže Stevandić.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica danas se nije javljao na telefon, a njihov poslanik Dušan Berić je u telefonskom razgovoru slučaj izgradnje memorijalnog centra u Omarskoj nazvao glupošću, za koju će Bošnjacima biti neophodna dozvola za gradnju, koju nemaju. Isto je poručio i prijedorski Mital.

"Stav kompanije je oduvijek bio da je Arselor Mital spreman da podrži i olakša realizaciju projekta za izgradnju memorijalnog centra, pod uslovom da su sve neophodne zakonske dozvole obezbijeđene od strane nadležnih organa lokalne vlasti. Kao operater rudnika, kompanija Arselor Mital ne može izdati takve dozvole, njih moraju izdati nadležni organi lokalne samouprave koji su za to zaduženi. U ovom trenutku, takva dozvola nije izdata", naveli su iz Mitala.

Ni predsjednik PDP Branislav Borenović se nije javljao na telefon, a poslanik Perica Bundalo o ovome nije obaviješten.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković poručio je da će o izgradnji memorijalnog centra u rudniku Omarska odlučivati građani Prijedora, a ne neko van tog grada, bez obzira na kojoj se funkciji nalazi.