latinica  ћирилица
20/05/2017 |  10:48 ⇒ 12:45 | Autor: RTRS

Za koje škole su zainteresovani bijeljinski maturanti? (VIDEO)

Bliži se upis u srednje škole. Prvi upisni rok je od 12 -23. juna, a drugi od 3. do 14. jula.
Srednja škola - Foto: RTRS
Srednja školaFoto: RTRS

U Bijeljini je u šest srednjih škola planiran upis 1.060 učenika, a osnovnu školu završilo je 1.019 đaka, pa će biti mjesta i za svršene osnovce iz drugih opština.

U školskoj 2017/2018. godini u Ekonomskoj školi planirano je jedno odjeljenje manje u odnosu na prošlu školsku godinu, a u Tehničkoj školi ''Mihajlo Pupin'' biće više odjeljenja trećeg stepena.

Dojučerašnji osnovci na životnoj prekretnici - odabrati buduće zanimanje slijedeći svoj san, ili na osnovu potreba tržišta rada.

U odabiru buduće škole i profesije jednima su pomogli roditelji i školski psiholog, a drugi su, ipak, sami odlučili.

Bijeljinski srednjoškolci uglavnom su zainteresovani za Giunaziju, a oni sa lošijim prosjekom upisaće zanat -da bi imali siguran hljeb u rukama.

U narednoj školskoj godini planiran je upis 41-og odjeljenja sa po 26 učenika. Povećan je broj odjeljenja sa proizvodnim zanimanjima.

Da bi se unaprijedila praktična nastava potpisani su ugovori sa 13 privatnih preduzeća u kojima će učenici imati praksu.

- U Tehničkoj školi upisano je jedno kompletno odjeljenje varilaca kao i mješovito  odjeljenjae bravara što nije bilo u prethodnoj školskoj godini. Što se tiče ostalih škola, plan upisa prati dinamiku i način upisa iz prethodnih godina, kaže Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola.

U novoj školskoj godini postoji mogućnost i uvođenja matematičkog smjera u Gimnaziji, o čemu će konačnu odluku donijeti Ministarstvo prosvjete.

- To će biti neko eksperimentalno odjeljenje koje neće upisivati više od 15 -16 učenika i koje će se baviti isključivo matematikom i vjerovatno fizikom, istakla je Ljubica Mlađenović, šef Odsjeka za društvene djelatnosti Grada Bijeljina.

A od 19. juna Udruženje građana Kul, koje je podržano od strane Gradske uprave,o rganizovaće Ljetnu školu matematike koja je postojala i 1995. godine. Riječ je o projektu ''Učimo i igrajmo se'' u kome će moći da učestvuju učenici devetog razreda i prvog i drugog razreda srednjih škola iz cijele Srpske.

Imaće smještaj, hranu i vrhunske predavače, profesore sa Prirodno - matematičkog fakulteta iz Banjaluke i Beograda, asistente i stipendiste bijeljinske gradske uprave.