latinica  ћирилица
20/05/2017 |  15:44 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

Sud BiH odbio zahtjev odbrane generala Đukića za obnavljanje krivičnog postupka

Sud BiH odbio je zahtjev odbrane generala Novaka Đukića da bude obnovljen krivični postupak u predmetu protiv generala Đukića, u kojem je osuđen na kaznu od 20 godina zatvora.
General Novak Đukić - Foto: RTRS
General Novak ĐukićFoto: RTRS

Generalov advokat Milorad Ivošević izjavio je za RTRS da ovo rješenje Suda BiH predstavlja praktično prepisanu odluku Apelacionog vijeća Suda BiH, koje je odbilo žalbu generala Đukića na prvostepenu presudu, kojom je osuđen na 25 godina zatvora.

Osnov rješenja za odbijanje zahtjeva sud nalazi u tome da je u prvostepenom postupku vještak Berko Zečević sasvim tačno utvrdio uzroke za nastalu posljedicu, u kojoj je poginulo 71 lice, i u kome nije uopšte bilo sumnje o odgovornosti Novaka Đukića.

 Advokat Milorad Ivošević

Sada Sud takođe apsolutno izražava da su nalaz i mišljenje Berka Zečevića bili tačni, te u tim odnosima Sud smatra da su vještačenjem Zečevića, odluka, kao i odgovor na pitanje uzročnika ove tragedija, zacementirani.

Odlukom suda, u kojem je vijeće donijelo ovo rješenje ni na koji način nije posumnjalo, a posebno smatraju da je istina utvrđena po vještaku Zečeviću jedina istina i da o tome ne žele ni razgovarati, rekao je advokat Ivošević za RTRS.